Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Bäddat för rysare i valet i Portugal – premiärminister António Costa utmanas av både nya och gamla högerkrafter

Från 2022
Bild på kampanjevenemang där portugals premiärminister talar inför pressen.
Bildtext Valrörelsen pågår in i det sista. Här möter premiärminister António Costa pressen.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Portugal går till val på söndag, efter att regeringen inte lyckades enas om en budget i oktober. Det var första gången som en budget inte fick understöd i parlamentet sedan Portugal återgick till demokrati år 1974.

Kampen om vem som blir största parti är ovanligt jämn, och kampanjerna pågick in i det sista.

Opinionsmätningar visar att landets största oppositionella parti Socialdemokraterna (PSD) kan vinna över det styrande socialistpartiet (PS). Socialdemokraterna är namnet till trots ett borgerligt, center-högerparti.

Stödet för socialdemokraterna har stigit under de senaste dagarna och skillnaden till Socialistpartiet har varit hårfin, visar opinionsmätningar.

Som det ser ut nu får ingetdera partiet majoritet, vilket innebär att man i vilket fall som helst är tvungen att förhandla fram allianser efter söndagens val – och ett som är säkert är att valvinnaren i någon mån får att göra med ett relativt nytt parti, ytterhögerpartiet Chega.

Covidsmittade får ta sig till valurnorna på söndag

Tidigare år har portugiserna röstat på valdagen, men i år infördes ett förhandsröstningsalternativ med anledning av pandemin.

Förhandsröstningen pågick den här veckan, och över 300 000 portugiser anmälde sig för att få förhandsrösta.

Portugisiska väljare som är smittade av covid-19 och således är isolerade får ändå rösta på valdagen, efter ett kritiserat beslut.
De smittade rekommenderas att ta sig till valurnorna mellan 18 och 19 på kvällen för att undvika tidpunkter då flera andra väljer att rösta. De ska också bära munskydd.

Portugal, med en befolkning på omkring 10 miljoner människor, har bland världens bästa vaccintäckning. Över 90 procent av portugiserna är dubbelvaccinerade, och omkring 40 procent av dem har fått tre doser.

Myndigheterna uppskattar att så många som 600 000 personer är i karantän i nuläget.

Vaccineringsframgångarna bet dessvärre inte – precis som på andra håll i världen – på den mer smittsamma omikronvarianten i fråga om antal smittade, och kurvorna har åter börjat peka uppåt.

Kvinna bär munskydd
Bildtext Portugal som har bland världens högsta vaccintäckning lyckades inte undvika omikronvarianten.
Bild: Jorge Mantilla / AOP

Premiärminister Costas första koalitionsregering dömdes att misslyckas

Portugals premiärminister António Costa kan trots allt vinna valet än en gång.

Den kombinerade vänstern – där Costas socialister är största parti – leder fortfarande knappt över högerpartierna.

Allt hänger ändå på vilka som sluter upp bakom Costa, en gammal räv inom portugisisk politik. Han blev premiärminister med hjälp av yttervänstern år 2015, och har tidigare varit borgmästare i Lissabon. Det här efter att hans parti kommit tvåa i valet, bakom center-höger koalitionen.

I ett överraskande drag övertalade han två mindre partier från vänsterkanten att stödja en minoritetsregering ledd av honom.
Flera bedömare uppskattade att regeringen inte skulle bli långvarig, den skulle maximalt hålla ihop i ett halvår – sa man. Det blev ändå inte så, regeringen höll ihop under hela mandatperioden på fyra år.

I valet därefter, år 2019, ledde Costa sitt parti till valvinst. Någon enkel majoritet blev det ändå inte.

– Antonio Costa är väldigt erfaren och ambitiös som politiker. I en del sammanhang ses hans karaktärsdrag som bra, i andra som brister, säger Jose Santana Pereira som är politikforskare vid universitetet i Lissabon i en intervju för AFP.

Portugals premiärminister i färgglad outfit med tofsar.
Bildtext Costa är en erfaren politker som blev politiskt aktiv som 14-åring.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Costa har seglat i medvind, tills nu

Costa har surfat på vågen av global ekonomisk återhämtning och en turismboom. Han har haft möjligheten att häva de åtstramningsmetoder hans företrädare infört.

Under Costa uppvisade Portugal sitt första budgetöverskott under landets 45 år av demokrati år 2019. Pandemin har sedermera haft negativ inverkan på landets ekonomi.

Men i oktober 2021 stötte Costa på motgångar. Hans budget godkändes inte av de två yttervänsterpartier som hjälpte honom år 2015. Hans regeringsunderlag sprack, vilket i sin tur resulterade i det val som ordnas nu på söndag.

Portugal är trots allt Västeuropas fattigaste land. Det skulle vara oerhört viktigt för Portugal att få en fungerande regering, för att göra det bästa av de 16,6 miljarder euro det högst turismberoende landet får genom EU:s återhämtningsfond.

Costa har sagt sig stiga åt sidan ifall hans parti inte vinner valet, men ändå signalerat att han är villig att grunda allianser ifall partiet vinner men inte får majoritet. Det blir han hur som helst sannolikt tvungen till, någon majoritetsregering ser nämligen inte realistisk ut.

Något Costa ändå lovat in i det sista är att han inte är öppen för förhandlingar med ytterhögerpartiet Chega.

– Vi tar stor ära i att vara Chegas största fiende. Vi kommer aldrig ha en regering där vi hålls som gisslan och är beroende av ytterhögern, sa Costa under ett kampanjevenemang i dagarna.

Interna konflikter inom rivalernas parti kan gynna socialisterna

Costas socialistparti PS, har styrt landet genom en minoritetsregering sedan 2015 med stöd av de två mindre yttervänsterpartierna Kommunistpartiet och Vänsterblocket.

Det är den koalition som styrt landet längst sedan landet gick tillbaka till demokrati år 1974.

Socialistpartiet har i den utgående regeringen 108 platser i det 230 platser stora parlamentet.

Socialistpartiets största utmanare är Socialdemokraterna (PSD) som nu suttit i opposition, men tidigare lett landet.

PSD har 79 mandat i parlamentet i den nuvarande uppsättningen.

PSD dras med interna konflikter, där dess ledare Rui Rio – tidigare borgmästare i staden Porto – stått inför tre misstroendevotum under de senaste fyra åren.

PSD vann ändå överraskande mycket mark under fjolårets kommunalval, där det vann i flera städer inklusive i huvudstaden Lissabon.

Riu Rio har fört partiet mer mot den politiska mitten, från att tidvis ha placerat sig längre högerut.

Rio har uttryckt ovilja för att inkludera populistiska Chega i sin regering, ifall man vinner valet. Han har bland annat kallat Chega för opålitligt, men enligt politiska bedömare kan PSD mer eller mindre vara tvunget till samarbete med partiet för att lyckas bilda en koalitionsregering.

Bild på leende man som skakar hand med äldre kvinna. I förgrunden syns orange gerbera.
Bildtext Alla inom partiet är inte nöjda med Rui Rio – men han tycks fortfarande gå hem hos väljarna.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Straffas vänsterblocket för oktobers manöver?

Vänsterblocket föddes för sin del år 1999 då flera mindre vänsterpartier på ytterkanten slogs samman. I det nuvarande parlamentet har blocket 19 platser, men riskerar att straffas av väljarna för uppbrottet med socialisterna, vilket alltså ledde till nyval.

Vänsterblocket står nära kommunisterna, den andra grupperingen som år 2015 slöt upp bakom socialisterna, i frågor om ekonomisk politik, men motsätter sig inte Portugals EU-medlemskap i lika hög grad.

Det förespråkar liberala lösningar på sociala problem, såsom att legalisera eutanasi och cannabis.

Portugals kommunistparti motsätter sig EU, som enligt det är kapitalistiskt.

Kommunistpartiet leds av den tidigare metallarbetaren Jeronimo de Sousa, och partiet ingår i en allians tillsammans med landets miljöparti. Tillsammans har de 12 platser i parlamentet.

Högerpopulistiska Chega utmanar

För första gången sedan landets tid som diktatur har ett ytterhögerparti ett mandat i parlamentet.

Det handlar om det relativt nya partiet Chega, som betyder ungefär "tillräckligt", eller "det räcker". Det grundades år 2019 och leds av den tidigare sportkommentatorn Andre Ventura.

Portugal lockar inte migranter i lika stor utsträckning som till exempel Spanien eller Frankrike, men Ventura har gått hårt åt landets romer. Han bötfälldes år 2020 för sina diskriminerande uttalanden om dem.

Ventura har också kritiserat kampanjen Black lives matter, eftersom det enligt honom inte finns någon rasism i Portugal. Omkring samma tidpunkt bad han en svart parlamentsledamot att "åka hem till sitt hemland".

Han uppger sig vara emot etablissemanget och den korruption han anser att genomsyrar det. Han är antifeminist och motsätter sig invandring.

Nästan 90 procent av portugiserna anser att regeringen åtminstone på något plan är korrupt.

Venturas budskap tycks ändå gå hem hos en hel del portugiser. Opinionsmätningar hat visat att Chega kan komma trea i valet, och få uppemot tio procent av rösterna.

Partiet är jämförbart med exempelvis det högerpopulistiska partiet Lega i Italien och Vox i Spanien.

Man står bakom mikrofon och i bakgrunden syns portugals flagga.
Bildtext Andre Ventura leder Chega.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Mindre partier kan avgöra utgången

En rad mindre partier utöver Chega kan bli viktiga för valets utgång.

På listan över mindre partier finns bland annat Partiet Människor, djur och natur PAN, som vill förbjuda tjurfäktning. Det är grundat år 2009 av den buddhistisk filosof.

PAN har fyra platser i det nuvarande parlamentet, och har ofta stött socialisterna.

Det är möjligt att det lyckas utvidga sitt stöd i söndagens val.

Ett annat mindre parti, konservativa CDS-PP är socialdemokraternas traditionella allierade.

Tillsammans bildade de två en koalition och styrde Portugal mellan 2011 och 2015.

Partiet har fem platser, men har även det präglats av interna konflikter och riskerar därför att tappa understöd i det här valet.

Personer står på rad framför vita kanistrar.
Bildtext PAN leds av Ines de Sousa (andra från vänster).
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Källor: AFP, Reuters, Politico