Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Coronakurvan i Egentliga Finland verkar jämnas ut – nu smittas främst unga och unga vuxna

Från 2022
Åbo universitetscentralsjukhus intensivvårdsavdelning
Bildtext För tillfället vårdas 28 personer för covid-19 vid ÅUCS, varav fem är på intensivvårdsavdelningen. Arkivbild.
Bild: Arash Matin / Yle

Antalet coronafall i Egentliga Finland är fortfarande högt, men incidensen har börjat sjunka. På grund av att färre coronatestas nu är det svårt att förutspå den verkliga situationen eller när epidemins kulmen är nådd.

Smittkurvan för antalet coronafall i Egentliga Finland verkar jämnas ut, skriver Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt i ett pressmeddelande.

För närvarande är coronaincidensen 1481 fall per 100 000 invånare i Egentliga Finland under 14 dygn. Talet är alltså fortfarande mycket högt, men lägre än för en vecka sedan, då incidensen var 1519.

Det är ändå svårt att förutspå den verkliga coronasituationen i landskapet. På grund av förändringar i testningsstrategin coronatestas nu färre personer än tidigare och man uppmanar inte längre alla till att ta ett officiellt test. Personer som har en god grundhälsa uppmanas att stanna hemma efter ett positivt hemtest, ifall inga allvarliga symtom uppstår.

– Tillväxtkurvan av coronafallen ser ut att jämnas ut men eftersom det tagits färre test än tidigare är det svårt att förutspå den verkliga situationen eller när epidemins kulmen är nådd, säger läkaren Harri Marttila som ansvarar för smittsamma sjukdomar vid Åbo universitetscentralsjukhus.

Sjukhusbelastningen fortfarande på en relativt hög nivå

Sjukhusbelastningen lättade en aning på ÅUCS intensivvårdsavdelning i slutet av förra veckan, men antalet patienter ökade igen i början av denna vecka och är tillbaka på samma nivå som tidigare.

För tillfället vårdas 28 patienter för covid-19 vid ÅUCS, av dessa är fem på intensivvårdsavdelningen. Av dem som vårdas vid ÅUCS är 20 inlagda på grund av coronavirusinfektion och hos åtta är covid-19 ett bifynd.

För tillfället vårdas 19 patienter på hälsovårdscentralernas vårdavdelningar i landskapet.

– För oss går det nationellt sett relativt bra vad gäller sjukhusbelastningen. Situationen ändras trots allt hela tiden så det är fortfarande mycket svårt att förutspå hur det kommer att bli inom den närmaste framtiden, säger Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikts chefsöverläkare Mikko Pietilä.

Nu konstateras flest coronafall bland 15–24-åringar och 35–39-åringar.

– I befolkningsgruppen som är i pensionsåldern har antalet fall tills vidare hållits ganska måttligt, säger Harri Marttila.