Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Raseborg slutar med karantänsbeslut – invånare som smittas av coronaviruset ska också i fortsättningen stanna hemma

Från 2022
Handdesificering i  S-market i Ekenäs.
Bildtext Munskydd och god handhygien rekommenderas fortfarande.
Bild: Patric Ring / Yle

Raseborgs stad slutar fatta beslut om karantän då invånare smittas av coronaviruset. Det här gäller från och med onsdag 26.1.

Stadens smittskyddsteam fattar efter det beslut om isolering endast i undantagsfall.

"Efter omikronvarianten har smittspridningen varit så snabb och antalet personer smittade så stort att smittspårningen som verktyg för att bromsa pandemin varken är effektiv eller praktiskt möjlig", säger chefsläkare Tove Wide i stadens veckobrev om coronasituationen.

Det här innebär att ansvaret att begränsa smittspridningen nu ligger på invånarna själva:

  • Om du testar positivt ska du stanna hemma och undvika kontakter i minst fem dygn från att symtomen började och tills du har varit symtomfri i minst två dygn.

  • Om du testar positivt och är symtomfri ska du stanna hemma i fem dagar efter ett positivt test. Du kan be arbetsgivaren om möjlighet att vara sjukledig eller kontakta företagshälsovården eller hälsovårdscentralen. Föräldrar till sjuka barn kan kontakta rådgivningen.

  • Om du kan ha blivit exponerad så rekommenderas att du undviker kontakter i fem dygn. Om du har blivit exponerad och inte har möjlighet att distansarbeta eller vara frånvarande och är helt symtomfri kan du gå på jobb förutsatt att du iakttar god handhygien och använder munskydd.

Det finns för tillfället kring 1 600 karantäns- och isoleringsbeslut som är oskrivna. Raseborgs stad uppmanar att arbetsgivare gör ansökan till FPA och bifogar läkarintyget senare. FPA kräver nämligen att en ansökan ska komma in inom 60 dagar.

Stadens smittskyddsteam kommer att ha som uppgift att stödja personer som testat positivt. Alla som testar positivt med PCR-test får ett textmeddelande med länk till vidare information och hur de vid behov kan kontakta smittskyddsteamet.

Källa: Raseborgs stads veckobrev om coronasituationen 25.1.2022