Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Europa är ganska nära slutet på coronapandemin, anser expert

Porträtt på ljushårig, kortklippt man i kragskjorta och kavaj.
Bildtext Epidemiologen och konsulten för Världshälsoorganisationen WHO, Jussi Sane, hoppas att världen lär sig av coronapandemin och agerar smartare då nästa pandemi inträffar.
Bild: THL

Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt bedömer att huvudstadsregionen har nått pandemins topp och att läget kommer att lugna sig redan i februari. I resten av Finland har en topp ännu inte nåtts.

Också på europeisk nivå bedömer experter att pandemin så småningom börjar avta. Epidemiologen och konsulten för Världshälsoorganisationen WHO, Jussi Sane, hör till dem som anser att Europa är ganska nära slutet på pandemin.

– Viruset kommer inte att försvinna och det kommer ytterligare vågor i framtiden och olika varianter, men samtidigt kommer sjukdomsbördan som handlar om sjukhusinläggningar och dödsfall att minska. Den har redan minskat ganska mycket och kommer minska ännu mer i framtiden, säger Sane till Svenska Yle.

På frågan om hurdana varianter av coronaviruset som är att vänta i framtiden svarar Sane att det här viruset liknar många andra virus som orsakar respiratoriskt syndrom.

Immunitet minskar risken för svårare fall

Han säger att man inte kan säga att antalet svåra fall eller farligheten kommer att vara den samma hela tiden. Det kan bli några svårare säsonger och lindrigare säsonger, som när det gäller influensa.

– Men i stort sett kommer vi inte att se samma situation som i pandemin. För att i pandemin har vi ett nytt virus och mycket mindre immunitet i befolkningen.

Det nya är enligt Sane att vi redan har immunitet och kommer att ha mer och mer immunitet i befolkningen, när allt fler vaccineras och många också har insjuknat i covid-19. Det innebär att när människor möter varianter av viruset i framtiden, kommer de att ha en typ av immunitet som kommer att minska risken för svårare fall.

Restriktionerna ser ut att minska

Sane säger att olika länder har reagerat på olika sätt på omikronvarianten. Några länder ökade restriktionerna, medan till exempel England inte gjorde det.

Sane säger att trenden ser ut att vara att fler och fler länder lättar på restriktionerna eller helt och hållet slutar med dem, speciellt i Västeuropa. Han tror att den trenden kommer att fortsätta under de kommande veckorna och månaderna.

Vi måste lära oss mycket för att kunna göra saker lite smartare i nästa pandemi, som mycket möjligt eller helt säkert kommer att hända igen

― Jussi Sane

Frågan om lättare restriktioner är aktuell också i Finland. Statsminister Sanna Marin (SDP) meddelade på Twitter på tisdagen att man måste överväga att snabbare än planerat lätta på en del coronarestriktioner.

På frågan om hur man ska återgå till en mer normal tillvaro igen, säger Sane att man ska försöka leva som innan pandemin.

– För en del kan det vara ett ganska långt projekt att verkligen återgå till det normala. Men efter alla pandemier har vi gjort det och jag tror att vi kommer att kunna göra det också efter den här pandemin.

– Men det kommer att ta tid och det är säkert ganska individuellt hur det kommer att ske.

Mindre fokus på antalet fall

Sane anser att man nu och redan tidigare borde ha fokuserat mindre hur många fall vi har per dag och att vi kanske borde ha pratat mer om även andra problem än coronaviruset.

Det gäller enligt Sane att fortfarande ta hand om pandemin, men också fokusera på olika skador som kommit fram, delvis på grund av vissa restriktioner.

När pandemin är över gäller det att blicka tillbaka och analysera de beslut som fattades i olika länder under hela pandemin.

– Vi måste lära oss mycket för att kunna göra saker lite smartare i nästa pandemi, som mycket möjligt eller helt säkert kommer att hända igen.