Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Hundra operationer vid VCS inställda på kort tid och än släpper coronan inte sitt grepp – "Aldrig varit större risk att smittas i Österbotten än just nu"

Kvinna i munskydd utomhus framför sjukhus.
Bildtext Välfärdsområdets direktör Marina Kinnunen betonar vikten av att minska sina sociala kontakter för att stoppa smittspridningen.
Bild: Anna Wikman / Yle

Under den gångna veckan har över 2 000 nya coronafall bekräftats i Österbotten. I verkligheten är antalet högre, eftersom allt fler fall undgår den officiella statistiken. Vasa centralsjukhus tvingas också annullera en hel del ingrepp.

Under coronasamordningsgruppens möte på tisdagen konstaterade man att smittspridningen fortfarande är rekordstor i Österbotten. Incidenstalet ligger på 2 330 nya fall per 100 000 invånare under de senaste 14 dagarna.

Sedan i fredags har 907 personer testat positivt för coronaviruset vid sjukvårdens testning. Just nu är drygt 43 procent av testerna positiva.

Samtidigt har belastningen på vården sjunkit en aning. På måndagen vårdades åtta personer med covid-19 på Vasa centralsjukhus och bara en av dem på intensiven. Åtta personer vårdades på primärvårdens avdelningar. Det är något färre än i fredags.

Enligt direktör Marina Kinnunen har coronasituationen börjat stabiliseras.

– Vi tycker nog att man kan säga att det har börjat stabiliseras. Fast det kommer många nya fall klarar vi ändå de här mängderna. Mängden patienter har minskat lite, åtminstone just nu.

Personalbristen oroväckande – hundra annullerade operationer

Det som fortfarande väcker oro är personalbristen, då många vårdanställda vid Vasa centralsjukhus varit sjuka eller suttit i karantän då de exponerats. Nu har man varit tvungen att avboka omkring hundra operationer.

– Det är på ganska kort tid. Vi har faktiskt inte tidigare varit tvungna att annullera så mycket. Och vi har inte annullerat för att vi har haft så många patienter intagna på sjukhuset, utan det handlar om att det varit så mycket personal borta, säger Kinnunen.

Man vet dessutom att smittspridningen just nu är större än vad som syns i den ifficiella statistiken.

Många österbottningar är sjuka i covid-19, men har bara tagit självtest och inte testat sig inom hälsovården. Det här betyder att coronasiffrorna ljuger, säger Kinnunen.

– Nog ljuger (siffrorna) mycket. Om man tittar på andelen positiva tester på sju dagar så är 43 procent positiva. Så nog vet vi att vi egentligen har mycket fler fall än de som syns.

Enligt Kinnunen kan många österbottningar bära på coronaviruset utan att veta om det eller ha symptom. Risken att bli smittad är som störst nu eftersom det är så många nya fall.

– Men som sagt, vi ser ändå att det kanske börjat stabilisera sig. Ökningen är inte så stor om man tittar på incidensen. Det var också lite lägre incidens idag än det var igår. Vi får hoppas att vi har sett toppen nu.

Rekommendationerna gäller ännu

Inga nya restriktioner eller rekommendationer gjordes upp den här veckan eftersom så få coronapatienter behöver sjukhusvård. Kinnunen vill ännu inte ändra på någon av de enskilda rekommendationer som råder. Hon tycker att vi ska fortsätta det vi själva kan göra; hålla distans och bära munskydd.

– Å ena sidan är det bra att komma ihåg att risken är större att bli smittad än vad den någonsin har varit. Och om man inte har fått tredje sprutan, men vet att man redan kunde ta den, så är det jätteviktigt att ta sitt vaccin så snabbt som möjligt.

En av rekommendationerna som gäller tillsvidare är att inte träffa människor utanför den egna närmaste kretsen eller familjen. Den rekommendationen gäller så länge incidensen är så hög som den är.

– Vi måste ändå försöka begränsa smittspridningen på något sätt. Det största problemen de kommande veckorna kan bli att så mycket personal är borta. Inte bara hos oss utan det gäller ju alla, säger Kinnunen.

– Och jag vet att inte är det bara är i vår bransch man har svårt utan det är överallt man har svårt nu när många är borta. Så med tanke på det tror jag att det är viktigt att man ännu har färre sociala kontakter än man vanligen har.