Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Börsen svajar, men ska placerare och småsparare vara oroliga? Fyra frågor och svar om hur man ska tänka

Uppdaterad 26.01.2022 11:25.
En person håller i en telefon där man kan se aktiekurser.
Bildtext Nedgången på Helsingforsbörsen i måndags var den största sedan coronavåren 2020.
Bild: VK Studio / Alamy Stock Photo / AOP

Börsfallet i USA fick också börserna i Europa att gå kraftigt ner under de senaste dagarna. Turbulens på börsen får många småsparare att hicka till, men ska man vara orolig? Fyra experter svarar på frågor om hur man ska resonera.

På måndagen sjönk Helsingforsbörsen med 4,6 procent, efter en nedgång på över tre procent i fredags. På tisdagen återhämtade börsen sig ändå och stängde med en uppgång på kring en och en halv procent.

Att börsen svajar är normalt, men när ska man bli orolig? Fyra experter svarar på frågor om vad som händer just nu, och hur man ska tänka kring sina besparingar om berg-och-dalbanan på börsen fortsätter.

Vad beror turbulensen på börsen på?

Största orsaken till den senaste tidens nedgång är den stigande räntenivån i USA, säger Nordeas chefsstrateg Antti Saari. USA:s centralbank Fed har signalerat att den är redo att höja styrräntan för att hålla inflationen i styr.

– I år har marknadsräntorna stigit kraftigt och därför har också aktiemarknaden anpassat sig på detta, säger Saari.

Marknaden väntar nu med stort intresse på Feds möte på onsdagen, då besked om räntehöjningarna väntas. Detta tillsammans med att resultatperioden, som startar nu, visar vägen för det kommande året.

– Om man ser på siffrorna för det sista kvartalet i fjol ser jag det som sannolikt att vi kommer uppåt från resultatprognoserna, och det kan räcka för att sätta stopp för nervositeten på marknaden.

Nordean päästrategi Antti Saari, Espoo, 15.10.2021.
Bildtext Nordeas chefsstrateg Antti Saari säger att en korrektion är väntad.
Bild: Jari Kovalainen / Yle

Enligt Saari finns det inte mycket som talar för att det skulle vara fråga om någon mer långvarig nedgång. En kursnedgång på kring tio procent är en väntad korrektion.

– I sig är situationen inte exceptionell. Till exempel i USA ser man oftast en liknande utveckling en gång per år eller en gång per två år. Men att förutspå när det sker är svårt, säger han.

Ska småsparare vara oroliga?

Det korta svaret: Nej.

Victor Snellman, vd på Finlands aktiesparare, säger att det nu gäller att ha is i magen. Om ens portfölj är balanserad behöver man inte vara orolig. En viss volatilitet hör till, och man måste vara redo att tåla nedgångar. Men på lång sikt har nedgångar mindre betydelse.

– Man ska inte fatta några förhastade beslut. Förhoppningsvis har man gjort upp en investeringsplan tidigare, innan man var orolig för börsras. Nu är det bra läge att påminna sig om vad den planen var, säger Snellman.

Placeringsmäklaren Johan Hultkrantz säger att man egentligen borde se över sina placeringar endast en eller två gånger per år, i synnerhet om man nyss börjat spara. Om man känner att man måste sälja när börserna dyker har man inte varit tillräckligt långsiktig från början.

– Då finns problemet i hur man strukturerat upp hela sitt sparande, inte i hur marknaden utvecklas. Allting kan stiga med 100 procent på några år, och allting kan komma ner med 50 procent på några veckor.

Suomen Osakesäästäjien toimitusjohtaja Victor Snellman Helsingissä
Bildtext En viss volatilitet på aktiemarknaden hör till, säger Victor Snellman på Finlands aktiesparare.
Bild: Pekka Tynell / Yle

Vad ska man göra när börserna dyker?

Under en nedgång säger Victor Snellman på Finlands Aktiesparare att de som har möjlighet ska överväga att köpa.

– Om aktiepriset för ett företag sjunker kraftigt utan att det skett stora förändringar i affärsverksamheten är det ofta ett bra läge att köpa.

För dem som vill spara mer kortsiktigt är aktiesparande inte nödvändigtvis det bästa alternativet, särskilt om man vill minimera riskerna. I sådana fall kan det vara vettigare att till exempel bara kontospara, säger Snellman.

– Det är inte heller alltid antingen-eller, man kan också till exempel sälja en del och köpa något annat, och granska sin situation lite senare. Men om man känner att man absolut måste göra något nu, så lönar det kanske att sälja aktier i sådana företag vars affärsverksamhet inte ligger på en stadig grund, och köpa kvalitetsföretag med bra prissättningskraft ifall man är orolig för till exempel inflationen eller räntehöjningar.

Johan Hultkrantz råd till placerare är att fortsätta om förut, eller öka på sparandet om nedgången fortsätter. Ju mer det faller desto mer ska du öka ditt sparande säger han.

– Det är viktigt att man inte sparar allting, utan har en kassabuffert så att man kan toppa upp sitt sparande när det faller, gå från 150 till kanske 450 eller lägga in en extra slant när man har möjlighet.

Hultkrantz säger att man inte heller ska glömma räntefonder, som har en fördel dels i att de inte är kopplade till aktiemarknaden, men också att det finns en viss tröskel att få ut pengarna eftersom du måste vida vissa åtgärder för att sälja en fond och vänta en till två dagar på pengarna.

– Då blir det svårare att fatta spontana beslut.

Finns det något positivt med en nedgång?

Nedgångar skapar möjligheter. Flera års nollräntor kombinerat med mycket pengar i omlopp betyder att största delen av investeringarna länge drivits till aktier i brist på andra alternativ.

– Centralbankernas stimulans kan ha skapat lite luft i aktiepriserna genom att det helt enkelt inte funnits så många andra alternativ för de stora institutionella placerarna och pensionsbolagen. Det har funnits för mycket billiga pengar. Det vi ser nu är en slags korrigering, säger Pekka Palmgren, ekonomisk reporter på Svenska Yle och redaktör för ekonomipodden I pengarnas värld.

Han säger att en nedgång är sund, eftersom det inte är någons intresse att aktiepriserna inte är realistiska.

– De ska vara i proportion till företagens resultat nu och i framtiden. Det är det aktiekursen ska spegla, företagens förmåga att skapa resultat. Om de är överdrivna har man svårt att bedöma vad som är klokt, och nu finns det en allmän känsla av att åtminstone många aktiepriser varit överdrivna.

Johan Hultkrantz är fristående spar- och placeringsmäklare.
Bildtext Placeringsmäklaren Johan Hultkrantz säger att det är viktigt att vara rationell, och inte blanda in känslor i sina placeringsbeslut.

Johan Hultkrantz säger att en nedgång är väntad och också välkommen efter lång uppgång som började redan i mars 2009. En korrigering i börskurserna innebär att det kan komma in nya pengar på marknaden. Men det är viktigt att priserna hålls balanserade.

– Det finns cirka 100 miljarder euro på finländarnas sparkonton. Om de pengarna ska komma vill man inte köpa luft, säger han.

Hultkrantz tycker det också behövs fokus på nya placerare, och efterlyser mer solidaritetstänk.

– Om börsen ständigt går uppåt är det helt okej för gamla pengar, men vi måste komma ihåg att det finns många personer i 20-30-årsåldern som vill börja spara, och då vill de komma in på nivåer som är rimliga. Tänk på dina barn och barnbarn! Har inte de också rätt till att komma in på rimliga nivåer? Nedgångar skapar möjligheter också för andra, det är egoistiskt att tänka att börskurserna ständigt ska stiga för att det gynnar en själv och inte de som är yngre än vad du själv är.