Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

20 fartyg deltar i rysk militärövning på Östersjön – övningar i Belarus intressanta enligt finländska experter

Tre krigsfartyg från Iran, Ryssland och Kina över på Indiska oceanen.
Bildtext Fartyg från Ryssland, Kina och Indien deltar i en militärövning på Indiska oceanen i januari 2022.
Bild: Lehtikuva

Ryssland har inlett en militärövning på Östersjön, meddelar det ryska försvarsministeriet.

Cirka 20 fartyg deltar i övningen, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Tass. Fartygen åkte iväg från militärbasen i Kaliningrad på måndag.

Det svenska försvaret har känt till övningen, rapporterar Dagens Nyheter.

Ryssland genomför militärövningar på bland annat Atlanten, i Medelhavet och i Stilla Havet under årets två första månader.

Det ryska försvaret övar också på flera håll på land, bland annat tillsammans med det belarusiska försvaret i Belarus i februari.

Hur länge stannar de ryska trupperna i Belarus?

Överstelöjtnant Simo Pesu vid Försvarshögskolan och Huvudstabens tidigare underrättelsechef generalmajor Pekka Toveri fäster uppmärksamhet vid övningen i Belarus eftersom den är så omfattande, och tidpunkten avviker från det normala för det ryska försvaret.

Toveri anser att det blir intressant att se hur länge de ryska trupperna stannar i Vitryssland, eftersom de kommer att skapa ett tryck mot Ukraina.

Sedan tidigare är läget kring Ukraina spänt i och med att Ryssland har placerat uppskattningsvis 100 000 soldater nära gränsen mot Ukraina.

USA och västländerna har varnat Ryssland för att invadera Ukraina och har hotat med sanktioner om en invasion blir av. Ryssland har för sin del krävt bland annat att försvarsalliansen Nato inte ska utvidgas till Ukraina.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg säger i en intervju för Svenska Yle att det finns en reell fara för att Ryssland ska använda militär makt mot Ukraina.

Källor: STT, Tass, AP, AFP