Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: President Karis är inte rädd för krig i Estland eller Finland – och andra nyheter att ha koll på i dag

Alar Karis.
Bildtext – Vi har själva förberett oss på en kris som den här och det har också våra vänner i Nato, och i Finland och Sverige gjort säger president Alar Karis.
Bild: Jorge Gonzalez / Yle

God morgon! Här listar vi några nyheter att ha koll på den här morgonen.

Estlands president i intervju för Svenska Yle: Krig i Ukraina sprids inte hit

Risken för att ett krig i Ukraina sprider sig till Estland, Finland och Sverige är minimal. Det säger Estlands president Alar Karis i en exklusiv intervju för Svenska Yle.

Presidenten tillägger att alla tre länder är välförberedda på en kris som den som pågår i Europa. Han oroar sig inte heller för att Ryssland ska angripa Estland inom den närmaste framtiden.

– Det finns inget att vara rädd. I det läge vi befinner oss kan Estland känna sig relativt säkert från en väpnad konflikt, säger president Alar Karis.

Söl med skarvfrågor blir sak för JK

Biträdande justitiekanslern inleder en granskning av myndigheternas hantering av skarvfrågor. Föremål för utredningen är NTM-centralen i Egentliga Finland och Vasa förvaltningsdomstol.

Skarvar på en klippö.
Bildtext Redan hösten 2018 fick Egentliga Finlands NTM-central en anmärkning för att det tagit för lång tid att behandla skarvfrågor.
Bild: Raimo Rosholm

Det handlar om långa behandlingstider i skarvfrågor. Vid justitiekanslerämbetet har man fått in flera olika klagomål gällande de långa behandlingstiderna.

De som skickar in en ansökan om att få undantagstillstånd för skarvåtgärder kan få vänta flera år på ett svar.

‒ Ett stort problem är att om behandlingstiden är lång vid flera olika instanser, blir den totala behandlingstiden orimligt lång, säger man vid JK:s byrå.

Räddningsverk tar till Jodel för att hitta nya brandmän

Helsingfors räddningsverk har tagit till en ny metod för att få fler brandmän, nämligen diskussionsappen Jodel. På den anonyma diskussionsappen kan vem som helst ställa frågor om att bli brandman och få svar av räddningsverket.

Genom appen Jodel vill räddningsverket komma i direktkontakt med unga människor. Tröskeln för att ställa frågor kan kännas lägre då man kan göra det anonymt. Hittills har det kommit cirka etthundra frågor, säger man vid räddningsverket.

Det är elever i räddningsskolan i Helsingfors som svarar på frågorna, tillsammans med några anställda.

Berghälls brandstation, en brun tegelbyggnad. I förgrunden syns en orange brandbil.
Bildtext Här på Berghälls brandstation i Helsingfors jobbar brandmännen i skift på 24 timmar.
Bild: Andrea Wiklund / Yle

Både i Helsingfors och i resten av landet finns det för få brandmän. Det handlar om en brist på sammanlagt ca 1 000 brandmän.

Nytt försök med patientdatasystem för Österbotten

I mars inleder Österbottens välfärdsområdesfullmäktige sin verksamhet och får då ta över arbetet med att skaffa ett nytt klient- och patientdatasystem. Där behövs hjälp av utomstående experter, bedömer man.

Ett försök att upphandla ett sådant datasystem gick nyligen i stöpet.

– Det här är ett ärende med hög prioritet. Det är sist och slutligen befolkningen som lider när vi inte har ett gemensamt klient- och patientdatasystem, säger Marina Kinnunen, direktör för samkommunen Österbottens välfärdsområde.

Vandrare utan karta räddades i Noux

Räddningspersonal spårade upp en vandrare som gått vilse i Noux nationalpark i Esbo på tisdagskvällen. Enligt räddarna hade vandraren bristfällig utrustning.

Vandrarens enda karta var en app i telefonen som höll på att tappa all laddning. Räddarna rekommenderar att man använder papperskarta och kompass. Dessutom påminner de om att ta med sig belysning, eftersom mörkret faller snabbt så här års.

En hundpatrull från polisen hittade vandraren som inte hade kommit till skada, och fick skjuts ut ur skogen med fyrhjuling.

Väder

Det varnas för att både vägar och trottoarer blir hala.

Vädret är mulet, på dagen med snöfall, i sydvästra skärgården också regn.

Temperaturen är först mellan -2 och -10 grader men stiger till mellan +2 och -5 grader. I öster och norr är det kallare.