Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Vilsen vandrare hjälptes ut ur Noux nationalpark – räddarna rekommenderar karta på papper i stället för app i telefonen

Från 2022
Uppdaterad 26.01.2022 08:07.
Maisema talvisesta Nuuksiosta.
Bildtext Räddningsmyndigheten påminner om att skymningen faller snabbt under vintern och att vandrare ska vara utrustade för att klara sig i mörker.
Bild: Matti Myller / Yle

Räddningspersonal spårade upp en vandrare som gått vilse i Noux nationalpark i Esbo på tisdagskvällen. Enligt räddarna hade vandraren bristfällig utrustning.

Kring klockan halv åtta på kvällen, då det redan hade mörknat i skogarna, fick nödcentralen ett samtal från en person som gett sig ut på vandring i Noux, men tappat bort sig.

Vid det laget hade vandraren nästan ingen laddning kvar i sin telefon, där också den enda medtagna kartan fanns, en kartapp.

Nödcentralen lyckades ändå med hjälp av telefonsamtalet lokalisera vandraren till ett område väster om sjön Haukkalampi och flera enheter från Västra Nylands räddningsverk och polis ryckte ut.

En hundpatrull från polisen hittade vandraren som inte hade kommit till skada, men hade blött ner sina skor. Vandraren fick skjuts ut ur skogen med fyrhjuling.

Utrustning och kunskaper behövs i skogen

Enligt räddningspersonalen orsakades farosituationen av fel utrustning och bristande kunskap om orientering. Vandraren uppges ha saknat utrusning för att röra sig i mörk skog.

Vandraren hade en kartapplikation i sin mobiltelefon, men räddningsverket understryker att man ska bekanta sig med en sådan app på förhand, under goda förhållanden. Dessutom borde man ha med sig en extra laddare för telefonen, särskilt när vädret är kallt.

– Papperskarta och kompass fungerar alltid. Med hjälp av dem hittar man oftast till närmaste väg eller vattendrag, varifrån det sedan är lättare än i skogsmark att orientera vidare, säger man vid räddningsverket.

På vintern och hösten mörknar det snabbt och det är enligt räddningsverket skäl att också på dagsutflykter ta med en pannlampa eller annan belysning.