Förhandlingarna om Afghanistan avslutades med samtal om jämställdhet – talibanerna lovade att öppna alla flickskolor i mars
Förhandlingarna om Afghanistan avslutades i Oslo med diskussioner om humanitärt bistånd, flickskolor och kvinnorättigheter. Västländerna ställer jämställdhet och mänskliga rättigheter som villkor för humanitärt bistånd.
De tre dagar långa förhandlingarna om Afghanistan avslutades på tisdagskvällen i Oslo.
Västländernas representanter samt närvarande biståndsorganisationer ställde utbildning och medborgerliga rättigheter som villkor för humanitärt bistånd till utarmade Afghanistan.
Talibanerna lovade bland annat att öppna alla flickskolor senast i mars, då skolåret inleds. Det gäller framförallt skolor för äldre flickor samt yrkesskolor och universitet, som har varit stängda för flickor och yngre kvinnor. Yngre flickor har fortsatt att gå i skola ända sedan talibanerna tog över Afghanistan i augusti.
Vi gjorde det klart att vi vill se flickorna i skola i mars, även de som är över 12 år gamla.
Jonas Gahr Støre, Norges statsminister
Förhandlingarna i Oslo fördes bakom slutna dörrar, och inga detaljer har läckt ut om samtalen.
Talibanernas delegation förde separata, bilaterala samtal med en rad västländer och organisationer, där de vädjade om omedelbart humanitärt och ekonomiskt bistånd till krisdrabbade Afghanistan, som hotas av svält i vinter.
Under tisdagen träffade Muttaqi bland annat värdlandet Norges representanter och olika biståndsorganisationer, som Norska flyktingrådet.
"Äkta och allvarliga"
Talibanerna tackade värdlandet Norge för lyckade samtal, medan Norge sa att talibanerna verkade mena allvar med sina löften om att de skulle förbättra flickors och kvinnors ställning.
Talibanernas utrikesminister Amir Khan Muttaqi sade att förhandlingarna hade löpt väl.
– Resan var mycket god. Resor som denna tar oss närmare världen, konstaterade talibanernas chefsförhandlare.
Norges statsminister Jonas Gahr Støre som befinner sig i New York, sade att förhandlingarna verkade äkta och allvarliga.
– Vi gjorde det klart att vi vill se flickorna i skola i mars, också de som är över 12 år gamla. Vi vill också se att det humanitära biståndet når fram.
23 miljoner människor hotas av svält
Läget är kritiskt i Afghanistan, där omkring 23 miljoner människor är undernärda och nio miljoner riskerar att dö av svält om inget görs.
Både talibaner och omvärlden inser att ekonomin har lamslagits sedan talibanerna tog över för ett halvår sedan och att det utfattiga landet inte klarar sig utan hjälp.
Inget land i världen har ännu erkänt talibanerna som Afghanistans rättmätiga ledare och landets tillgångar utomlands har frysts tills vidare.
Afghaner kämpar för mat på bordet – FN varnar för massiv matbrist i Afghanistan
97 procent av afghanerna kan leva i fattigdom 2022.
Talibanerna kräver bland annat att USA går med på att de får tillgång till 10 miljarder dollar som har frysts i västerländska banker. USA har vägrat att göra det så länge som talibanerna inte håller vad de lovat om garanterad rätt till utbildning för alla.
Norska flyktingrådets generalsekreterare Jan Egeland hör till dem som anser att civila afghaner inte får lida av sanktioner som fortfarande är i kraft mot talibanerna.
USA och andra västländer kräver också att kvinnornas rättigheter garanteras och att talibanerna går med på att dela på makten med andra etniska och politiska grupper.
Det är också oerhört viktigt att den hjälp som Afghanistan får, faktiskt går till dem behöver dem. Det förutsätter transparens och samarbete från talibanernas sida.
Kritik mot mötet
Alla västländer som deltog i samtalen, bland dem Norge, USA, Storbritannien och EU, var måna om att understryka att förhandlingarna inte innebar ett erkännande av talibanerna.
Beslutet att bjuda in talibanerna stötte också på kritik och en del motståndare demonstrerade utanför det norska utrikesministeriet redan i fredags inför mötet.
Allt hänger nu på om talibanerna infriar sina löften om att öppna alla flickskolor i mars och att garantera mänskliga rättigheter som yttrande- och mötesfrihet samt jämställdhet och kvinnornas rätt att abeta utanför hemmet.
En av talibanerna som deltar i samtalen i Norge har polisanmälts för krigsbrott
Anas Haqqani är en av ledarna för Haqqani-nätverket.