Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Paris utsatt för massiva attacker - 128 döda

Från 2015
Uppdaterad 14.11.2015 19:06.
Tiotals dödad i bombexplosioner i Paris

Hela Frankrike är skakat av de massiva terrorattackerna som Paris utsattes för på fredag kväll. Enligt nyhetsbyrån Reuters har 128 människor dött i fredagens terrordåd. 99 personer uppges vara kritiskt skadade.

Detta har hänt:

  • Frankrikes huvudstad Paris skakades av en rad uppenbarligen samordnade attacker igår kväll.
  • Sammanlagt sex attacker: självmordsbombningar och beskjutningar vid Nationalarenan Stad de France, en konsertlokal och kafeer och restauranger i närheten av konsertlokalen.
  • Nyhetsbyrån Reuters uppger att 128 personer dött i attackerna, närmare 200 är skadade.
  • President François Hollande uppger att terrorgruppen IS ligger bakom dåden.
  • Enligt polisen i Paris är åtta attentatsmän nu döda, sex av dem i självmordsbombningar.
  • President Hollande har infört undantagstillstånd i landet och gränsbevakningen har skärpts.

Händelseförloppet är alltså fortfarande inte helt klart, men attackerna riktades mot Nationalarenan Stade de France, konsertlokalen Bataclan och åtminstone fyra restauranger.

Den första explosionen inträffade ungefär klockan tjugo över tio finsk tid på fredagskvällen utanför Stade de France, där en vänskapsmatch mellan Frankrike och Tyskland var på väg att avslutas. Också president François Hollande fanns bland åskådarna.

Den värsta attacken utfördes inne i Konsertlokalen Bataclan, där ett amerikanskt punkband uppträdde. Fyra attentatsmän tog sig in i lokalen och tog några ur publiken som gisslan och sköt sedan vilt omkring sköt vilt omkring sig , det talas om ett nittiotal dödsoffer där.

Polisen stormade byggnaden strax före klockan två på natten finsk tid. Enligt polisen i Paris är åtta attentatsmän nu döda, sex av dem i självmordsbombningar.

Hollande: Aldrig förut skådade terroraktioner

President François Hollande meddelade vid midnatt att militären kallas in till Paris för att bistå polisen.

Hollande meddelade också om att landets gränser stängs - för första gången sedan 1944.

Nyhetsbyrån AFP citerar Hollande som säger att det nu råder undantagstillstånd i landet och att attackerna är aldrig förut skådade terroraktioner.

Polisen kom före midnatt ut med en uppmaning om att människor i Paris ska hålla sig inomhus.

Paris utsattes för massiva terrorattacker

Det finns tills vidare inte några uppgifter om finländska offer. Utrikesministeriet säger att man dock inte kan utesluta att finländare blivit utsatta för våldsamheter.

En svensk medborgare dödades och en skadades i attackerna, uppger svenska medier.

"En chockens och sorgens dag"

Paris borgmästare Anne Hidalgo säger att attackerna chockat Paris och hela Europa.

- Här står vi. Detta är chockens och sorgens dag, sade Hidalgo i en intervju för tv-kanalen Itélé.

Borgmästaren vädjade till alla stadens invånare om att de ska vara till stöd för de människor som lidit mest. Hon lät också förstå att man inte kan kväsa demokratin och livsviljan genom dylika dåd.

Karta över attackerna i Paris

Många explosioner

Polisen uppger att det inalles rör sig om sex eller sju explosioner runt om i staden.

Tre av explosionerna inträffade vid nationalarenan Stade de France vid 23-tiden finsk tid. Det var fråga om två självmordsattentat och ett bombdåd vid arenan.

Tiotals döda i sju attacker i Paris

President Hollande, som var på plats under den pågående fotbollsmatchen på Stade de France, evakuerades från platsen och sammankallade ett nattligt krismöte på inrikesministeriet.

Händelseförloppet inleddes dock en stund tidigare med skottlossning på en bar invid Rue Bichat i 10:e arrondissementet. Flera personer sköts ihjäl på baren.

En stund senare rapporterades skottlossning runt konserthuset Le Bataclan, där det sedan visade sig att gisslan hade tagits.

Vid ettiden finsk tid rapporterades om skottlossning från gallerian Les Halles, och också vid Louvren hördes skottlossning.

Terrororganisationen Islamiska staten IS har tagit på sig ansvaret för attackerna.