Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

OP:s ekonomer bedömer att ekonomin tar fart: "Nu går det lika hårt som i slutet av 1980-talet"

Från 2022
Uppdaterad 26.01.2022 09:40.
Människor går runt i köpcentret Kampen i Helsingfors.
Bildtext Bland annat den privata konsumtionen väntas ge ekonomin god fart, som i slutet av 1980-talet.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Bankkoncernen OP bedömer att ekonomin i år och nästa år präglas av en sällsynt stark högkonjunktur, som coronaepidemin bromsar in bara lite och bara tillfälligt.

OP bedömer i en ny prognos att Finlands bruttonationalprodukt växer med 2,7 procent i år, oavsett coronaepidemin och omikronvarianten.

Enligt bankens ekonomer leder den omfattande smittspridningen endast till tillfälligt försvagad ekonomisk utveckling under början av året. I slutet av året får tillväxten desto snabbare fart, och det håller i sig också under nästa år, tror de.

OP:s prognos för tillväxten år 2023 lyder på 1,7 procent.

"Coronavågorna har hittills haft allt mindre inverkan på ekonomin. Det är sannolikt att inte heller omikronspridningen förändrar den stora bilden", bedömer koncernens chefsekonom Reijo Heiskanen i ett pressmeddelande.

Också Handelsbanken och Sparbanksgruppen ger prognoser i samma riktning som OP, med kraftig tillväxt i år och mindre nästa år.

"Märklig obalans"

Reijo Heiskanen vid OP drar paralleller till uppsvinget i slutet av 1980-talet.

"Vi ser en märklig motstridighet i ekonomin. Den allmänna stämningen präglas av osäkerhet och en del företag lider svårt av coronakrisen, samtidigt som de ekonomiska mätarna visar att vi åren 2022 och 2023 har den starkaste högkonjunkturen sedan slutet av 1980-talet", framhåller Heiskanen.

Såväl exporten som investeringar och den privata konsumtionen ger ekonomin drag enligt OP. Trots de stigande energipriserna har konsumentpriserna i Finland stigit mindre än i de flesta andra länder i euroområdet.

OP väntar sig också att inflationen avtar i euroområdet. I Finland bedöms inflationen vara 2,7 procent i år och kring två nästa år.

Sysselsättningen förbättras enligt OP, så att arbetslöshetsgraden minskar till 6,3 procent nästa år, vilket är den lägsta nivån sedan år 1990.