Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Juuso Välimäki placerades i Calgarys frysbox – behandlingen från tränaren förbryllar: "Har inte fått några svar"

Från 2022
Juuso Välimäki.
Bildtext Juuso Välimäki.
Bild: Brett Holmes/Icon Sportswire

Juuso Välimäki trodde att han skulle spela i NHL i det här skedet, men i stället tappade han tränarens förtroende och skickades till AHL. Det har inte alls varit roligt, säger han till Yle Urheilu.

Juuso Välimäki dominerade i FM-ligan under coronahösten 2020 men på andra sidan Atlanten går det inte lika bra. Backens speltid minskade direkt då Darryl Sutter tog över som tränare för Calgary Flames i mars, och i höstas kom dödsstöten.

Åtta matcher in i säsongen petades han ur truppen och tvingades i stället sitta på läktaren. Efter ett kort inhopp i en match mot Boston i november kallade frysboxen igen och sedan skickades han vidare till farmarligan.

– När vi bytte tränare fick jag ganska mycket juniorbehandling men jag förväntade mig att bara skulle vara under våren. Till hösten trodde jag att Calgary skulle vara platsen för mig där jag kunde fokusera på mitt eget spel, utvecklas och hjälpa laget.

– Det var nog en överraskning då jag kommenderades upp på läktaren mitt i en segersvit, säger Välimäki till Yle Urheilu.

Juuso Välimäki i en närkamp.
Bildtext Välimäki spelade sin senaste NHL-match mot Boston den 21 november.
Bild: Bob DeChiara-USA TODAY Sports

Petad utan svar

Calgarys backuppsättning är stark med bland andra Noah Hanifin, Nikita Zadorov och Oliver Kylington. Välimäki hade ändå bra statistik under de matcher han spelade i början av säsongen.

– Jag spelade mitt livs bästa NHL-ishockey. Konstigt är kanske det ord som beskriver behandlingen bäst. Jag har inte fått några direkta svar, det har inte alls varit roligt, säger Välimäki.

Efter att Välimäki petades ur NHL-truppen och skickades till farmarligan har han spelat tio matcher för Stockton Heat och gjort sju poäng.

Juuso Välimäki med pucken.
Bildtext Det har bara blivit åtta matcher i NHL den här säsongen för Välimäki.
Bild: Devin Manky/Icon Sportswire

Han har fått ett stort förtroende i laget men AHL-hockey är ändå det han förväntade sig i det här skedet av karriären.

– Jag har tänkt att jag fortfarande är ung och hinner, men samtidigt har jag börjat inse att det inte är så många juniorer här. Det här är mitt fjärde år i organisationen och jag skulle vilja vara en NHL-spelare eftersom kapaciteten finns. Just nu handlar det mer om att få chansen än vilken sorts spelare jag är.

– Jag vill till NHL och jag anser att jag hör hemma där. Det här är ingen plats som jag borde vara på. Samtidigt måste jag se positivt och det är skönt att få spela mycket och den ishockeyn som jag tycker om, säger han.

Finns framtiden i Calgary?

Och att få spela är viktigt för Välimäki just nu.

– Då man tränar bra och spelar 25 minuter per match så utvecklas man. Jag försöker göra det jag kan för att bli bättre. Jag tror att det kommer att öppna dörren, säger Välimäki som just nu återhämtar sig från en skada.

Det återstår att se om Välimäki får någon ny chans i Calgary Flames. Han är bunden till klubben över säsongen 2022–23 och efter det blir han begränsad fri agent.

Calgary har ändå första tjing på finländaren vid kommande kontraktsförhandlingar.

– Det är en del tankar som far runt i huvudet men det är säkert lika för alla spelare. Jag vill inte kommentera framtiden desto mer men i NHL vill jag spela och väldigt snart, säger han.

Diskussion om artikeln