Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Travdalens gator byggs som bäst i Vasa – de första invånarna flyttar i bästa fall till området om ett par år

Lumen peittämiä kiviröykkiöitä rakennustyömaalla.
Bildtext Arbetet är igång på den gamla travbanan i Vasa.
Bild: Jarkko Heikkinen

I Vasa har det börjat hända saker igen på området kring den tidigare travbanan. Ett mellanår hölls i början av byggarbetet, eftersom Travdalen var tvungen att ge vika för andra investeringar i stadens budget.

Under vintern har hackan dock slagits i marken och arbetet med att bygga gatorna har påbörjats.

– Staden har stora investeringar och val måste göras. Projektet äventyrades inte av förseningen, alla aktörer är fortfarande inblandade, säger Oliver Schulte-Tigges, planläggningsarkitekt på Vasa stad.

Travdalen kommer att byggas i etapper. Först färdigställs det så kallade välfärdsblocket. Det omfattar tre höghus som bland annat ska inhysa boende för seniorer. På gatunivå kommer det välfärdsservice.

– Vi hittade en aktör som skapar boende för äldre. Syftet är att främja tanken att människor skulle kunna bo längre i sina hem. Till kvarteret planeras också en hemvårdsenhet, säger Schulte-Tigges.

Till välfärdskvarteret kommer också Vasa kyrkliga samfällighet. Målet är att få restaurangverksamhet till deras lokaler. Det finns även planer på olika hobby- och möteslokaler.

Kvarteren har egna teman

I välfärdskvarteret med tre höghus kommer det byggas 150 lägenheter. Om allt går enligt planerna kommer de första invånarna att kunna flytta in om cirka två år.

– Jag hoppas att bygget av nästa kvarter redan är i gång i det skedet.

I och med gatuarbetet som börjades vid årsskiftet kommer det byggas vägar till tomterna. Det första skedets gator kommer betjäna välfärdskvarteret och de tre följande kvarteren. Även för dem har staden redan åtminstone preliminära planer.

– Varje block blir unikt. Förhoppningsvis blir det bland annat en närbutik. Det kommer att finnas omfattande gemensamma utrymmen i varje kvarter för att öka de boendes gemenskap.

Schulte-Tigges lyfter också fram bekvämligheten i uteområdena där man kommer satsa på grönska och byggandet av en spelplats med exempelvis bordtennis utomhus.

Både höjden och formen på husen kommer att variera. Ett av kvarteren har ett högt hyreshus på nio våningar markerat i stadsplanen. Temat för det andra kvarteret blir cirkulär ekonomi.

Invigning på nytt torg

Byggarbetet påbörjades cirka två år senare än planerat. Förutom stadens budgetprioriteringar bromsades starten av planeringen av välfärdskvarteret vilket tog längre tid än väntat. Staden har varit noga med hur området ska se ut.

Målet är att färdigställa välfärdskvarteret år 2024. Då skulle det också finnas ett torg på området, där man redan nu planerar programmet för att fira dagen då de första invånarna flyttar in.

Staden har räknat ut att den nya stadsdelen Travdalen som helhet kommer inhysa 2 000–2 500 personer i 1 600–1 800 bostäder.

Texten är en översättning av Ravilaakson katuja rakennetaan parhaillaan Vaasassa – ensimmäiset asukkaat muuttavat alueelle parhaassa tapauksessa jo parin vuoden kuluttua av Niklas Joki. Översättning av Isabella Lindell.