Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

ÅUCS fastanställer 122 sjukskötare, barnmorskor och närvårdare – vill locka personal att stanna inom vårdsektorn

Från 2022
En sjukvårdare Tuula Sorvari jobbar på en intensivvårdsavdelning för coronapatienter.
Bildtext Den nuvarande personalen inom Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt övergår till välfärdsområdet från och med början av år 2023.
Bild: Arash Matin / Yle

ÅUCS kommer att ändra ett stort antal tjänsteförhållanden på viss tid till heltidsanställningar för att locka personalen att stanna inom branschen.

Totalt handlar det om 122 arbetstagare vid olika verksamhetsområden som nu får fast anställning vid ÅUCS. Beslutet togs i måndags av styrelsen för Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt.

I ett pressmeddelande berättar sjukhusdirektör Petri Virolainen att ÅUCS vill engagera och förbinda arbetstagarna och behålla dem i tjänst under en tid då bristen på arbetstagare inom social- och hälsovårdsbranschen är enorm. Man vill också garantera och säkra patientvården genom att knyta kunniga och erfarna yrkespersoner till sjukhuset.

Bland tjänsterna som blir heltidsanställningar finns 75 sjukskötartjänster, 29 barnmorsketjänster samt tjänster för laboratorieskötare, röntgenskötare och närvårdare.

Vill minska antalet visstidsanställningar

Fört närvarande är ungefär en femtedel av ÅUCS vårdpersonal, kring 1100 personer, visstidsanställda. En stor del av dem är ersättare för en fastanställd, men i gruppen ingår också personer som är visstidsanställda av egen önskan eller projektanställda för en viss tid.

Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt har som mål att minska antalet visstidsanställningar.

– Det är bra att arbetsgivaren vill hålla fast vid sin kunniga vårdpersonal. Ju fler visstidsavtal som görs upp på rad, desto kraftigare uppstår uppfattningen om att det finns behov för permanent arbetskraft, säger Jussi Rantanen, som är förtroendeman för vårdarfacket Tehy vid ÅUCS, i pressmeddelandet.

Den nuvarande personalen inom Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt övergår till välfärdsområdet från och med början av år 2023.

Diskussion om artikeln