Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Corona-OS blir Martin Norrgårds "Last Dance" i vallabussen – Nykarlebys stadsdirektör ger inte Fis höga betyg för vintern: "Var beredskapen inte bättre?"

Från 2022
Norrgård synar bottnet på en skida
Bildtext För ett år sedan ledde Martin Norrgård det finländska vallateamet i Oberstdorf. Nu jobbar han för det svenska landslaget.
Bild: Yle/Magnus Eklöv

OS-debut – i sista mästerskapet som vallare på heltid. Om en månad är Martin Norrgård stadsdirektör i Nykarleby. Först ska han hitta ett svenskt guldrecept i Kina.

Martin Norrgård kan, åtminstone för stunden, andas ut. Han tog sig till Kina och de olympiska spelen utan att testa positivt för covid-19 – efter en frivillig coronabubbla hemma i Vasa.

Norrgård och resten av det svenska vallateamet valde att isolera sig inför avfärden. Allt för att undvika viruset.

– Jag tog det väldigt seriöst, höll mig hemma så gott som hela tiden och umgicks inte med några andra än familjen. Dessutom fick vår son vara hemma när Vasa stad gärna ville att man gjorde så. Jag fick vara hemmapappa, säger Norrgård till Yle Sporten.

I torsdags reste Norrgård och resten av svenska laget till Kina – med det chartrade planet från Oslo som det norska landslaget inte fanns med på. Många uppfattar livet i OS-bubblan som coronatryggt, men de positiva fallen i Norges landslag visade hur höga stressnivåerna kan bli före avfärden.

– Det kommer säkert positiva fall under OS också. Det gäller att vara förberedd och hoppas att man inte är personen som testar positivt. Men den höga muren är resan dit och att ta sig över den.

OS-programmet i längdåkning

I din roll som vallare har du ju direkt kontakt med idrottarna. Hur stressande blir det?

– Det går inte att tumma på samarbetet med åkarna i själva arbetet. Den vardagliga kontakten blir annorlunda. Det blir knappast kvällsfika med idrottarna den här gången.

– Inför avfärden dök man in i ett liknande läge som en idrottare och var på alerten. Nu är det dags att hålla sig för sig själv.

Fis får inte höga betyg

Covid-19 är en yttre faktor som har påverkat säsongen rejält.

– I höstas var vi – precis som många andra i samhället – överoptimistiska och trodde att vi snart kan skippa munskydden och gå mot en mer normal tillvaro. Sedan kom en våt disktrasa i ansiktet i speciellt december, säger Norrgård.

För längdåkningen är läget lite konstigt. Före jul ordnades världscup fyra veckor i rad. Vid årsskiftet kördes Tour de Ski som planerat, men sedan dess har alla internationella tävlingar ställts in.

Natalia Neprjajeva firar segern i Tour de Ski 2022.
Bildtext Senaste tävlingen i världscupen är klättringen uppför Alpe Cermis. Då stod Natalia Neprjajeva som totalsegrare i Tour de Ski.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Ett svaghetstecken för det internationella skidförbundet Fis, konstaterar Norrgård.

– Man har börjat fundera på om beredskapen inte var bättre. Andra grenar som skidskyttet har klarat av det här. Än en gång har vi sett Fis-arrangemangens akilleshäl.

Då OS kör i gång med skiathlon den 5 februari har det gått nästan en månad sedan Tour de Ski-avslutningen. För en åkare som Therese Johaug som stod över touren blir det en paus på hela två månader.

Obekant mark i Kina

Norrgård har gedigen erfarenhet från mästerskap. Han har gjort flera skid-VM i Japans och Finlands serviceteam – senast i Oberstdorf-VM som finländsk vallachef förra vintern.

I motsats till de flesta andra mästerskapen avgörs vinterns OS i helt okänd terräng. Pandemin har ställt in världscupens för-OS på banorna i Zhangjiakou.

Norrgård och resten av vallarna får en vecka på sig för att hitta guldreceptet.

– Det låter säkert som att ta ut allt i förskott, men det känns som att vi vet vad som väntar och att det är stabila förhållanden. Det finns inga stora risker för nysnö eller stora skiften i temperaturen. Det kastar inte om fullständigt som fallet var i exempelvis Oberstdorf. I tidigare mästerskap som jag har varit på har det funnits ett helt annat överraskningsmoment.

Nykarleby väntar

Norrgård, som preliminärt har ansvar för Anna Dyvik, Marcus Grate och Leo Johansson i OS, kommer till Kina för en form av slutpunkt.

Hans Last Dance i rollen som vallare på heltid.

Efter världscupsäsongens slut i mars tar han officiellt över som stadsdirektör i Nykarleby.

– Visst finns en extra motivation när det här är det sista som jag vet att gör i den här formen. Men när det kommer till kritan är det business as usual med att testa skidor och hitta produkterna som fungerar.

Anna Dyvik åker skidor i Ruka.
Bildtext Anna Dyvik tog en av platserna i det svenska damlaget.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

– I december och januari har jag hunnit vara med på en del Nykarleby-möten också. Jag kan inte påstå att jag är inne i rullorna, men jag har åtminstone en stortå där.

Kan du tänka dig att återvända till vallarjobbet i någon form?

– Svenskarna har redan försökt skriva in mig i reservbatteriet. Jag sa lite skämtsamt ja, men det här är inget som jag kan arbeta med på samma sätt framöver. Samtidigt har många andra helt vanliga heltidsarbeten och kommer till specifika tävlingshelger på semesterdagar. Nykarleby är mitt fokus, men jag hoppar gärna in i det här när och om det går.

Han berättar att han försöker förhandla med övriga familjen att kunna kombinera en helg i vallatrailern med en semesterresa till Alperna.

– Viruset har ställt till det, men det skulle vara väldigt roligt. Man hinner inte se den vanliga sidan av skidorter när man jobbar i ett vallateam. Man är väldigt begränsad och ser samma saker.

Diskussion om artikeln