Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Två coronafall i norska skidtruppen: "Ingen kan flyga till Peking just nu"

Från 2022
Uppdaterad 26.01.2022 12:24.
Heidi Weng.
Bildtext Heidi Weng är en av dem som testat positivt.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Norges skidlandslag kom inte undan med blotta förskräckelsen: Heidi Weng och Anne Kjersti Kalvå har testat positivt för covid-19.

– Det är en situation som är fruktansvärt tråkig för oss som lag och fruktansvärt tråkig för dem som det gäller, säger landslagsläkaren Øystein Andersen på presskonferensen.

Nu står det klart att coronaviruset har spridit sig i det norska skidlandslaget. Efter att tränaren Arild Monsen för några dagar sedan testade positivt har landslagets åkare testats både med snabb- och PCR-test.

Resultaten från PCR-testen visade att både Tour de Ski-trean Heidi Weng och Anne Kjersti Kalvå smittats av covid-19.

Enligt det norska skidförbundets längdåkningschef Espen Bjervig var snabbtesten negativa.

– Det är självklart en belastning, men alla är vid gott mod. De som är friska tränar och håller fokus på OS, givetvis med osäkerheten som kommer av att det finns corona i laget, säger han.

Isoleras och åker inte till Peking som planerat

Enligt NRK tränade alla som testat negativt som vanligt på onsdagen, men stämningen var spänd. "Får se om vi kommer till Kina", hade Therese Johaug sagt till NRK:s reporter på träningslägret i Italien.

Landslagsläkaren Andersen sa på presskonferensen att man nu kommer att isolera resten av åkarna och smittspåra noggrant för att försöka hitta ytterligare smittade personer.

Det som åtminstone står klart just nu är att laget inte kommer åt att åka till Kina som planerat.

– Ingen kan åka till Peking i morgon som planerat. Avgången skjuts upp, säger Bjervig.

Finska landslaget tränade på samma ort men kom inte i kontakt med norrmännen

Det finska skidlandslaget åkte i väg till Peking på tisdagen. De hade innan det tränat på samma ort men inte enligt chefstränaren Teemu Pasanen kommit i kontakt med de norska åkarna.

– I vårt hotell fanns det bara enstaka personer som inte hörde till vårt landslag. Vi har gjort allt vi kan för att minimera risken att smittas, det har säkert norrmännen också gjort, sa han till HS.

OS-arrangörerna i Kina kräver två negativa testresultat under de fyra dygn innan avfärd mot Peking. Ifall man smittats av coronaviruset inom den senaste månaden är det fyra negativa test som gäller.

OS-längdåkningen kör igång den 5 februari med skiathlon för damer.

Diskussion om artikeln