Hoppa till huvudinnehåll

Välfärdsområdesval 2022

Se vad ditt områdesfullmäktige kommer att gräla om – skatterna, närservicen eller centralisering

Från 2022
Uppdaterad 28.01.2022 13:13.
Grafisk bild som visar andelar och ett förstoringsglas
Bild: Juha Rissanen/Yle

Österbottens nya områdesfullmäktige vill att välfärdsområden ska få uppbära skatt, i Södra Savolax är man emot. Västra Nylands fullmäktige anser att bostadsorten får påverka tillgången till service, i Kajanaland tycker man tvärtom.

Inför välfärdsområdesvalet fick kandidaterna ta ställning till påståenden som på olika sätt är viktiga för de nya välfärdsområdenas verksamhet. Vi frågade om hur de ställer sig till privatisering, till skattefinansiering och till lokal service.

Nu har du en unik chans att botanisera bland svaren i Yles valkompass. I vilket områdesfullmäktige har privata vårdtjänster det starkaste stödet? Vad anser fullmäktige i Egentliga Finland om service i glesbygden? Se hur de som fick väljarnas förtroende har svarat per område och per parti i ditt område.

84 procent av de invalda har svarat på påståendena i Yles valkompass.

Vi börjar med att jämföra områdena med varandra och sedan kan du analysera åsikterna i ditt eget område per parti. Påståendena är sorterade så att de som tydligast delar åsikterna kommer först

28.1.2022 kl 13.10: Visualiseringens senare del justerad så att sorteringen bygger på enigheten mellan alla ledamöter i området (istället för mellan partierna i området).

Diskussion om artikeln