Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Man döms för sexualbrott mot kring 40 pojkar i åldern 13–17 år – dömd två gånger tidigare, kontaktade nya offer medan han var i fängelset

Flicka ligger på rygg på golvet med pekplatta i handen. Bleka färger.
Bildtext Mannen hittade sina offer på internet. Arkivbild.
Bild: Svenska Yle / Lasse Grönroos

Helsingfors tingsrätt dömer 48-åriga Tuomo Välikangas för dryga femtio sexualbrott till 13 års fängelse. Offer för brotten i fråga var kring 40 pojkar i åldern 13 till 17 år. Välikangas gav dem pengar och annan ersättning för sexuella tjänster och bilder.

Välikangas dömdes för fyra fall av grovt sexuellt utnyttjande av barn, tjugo fall av sexuellt utnyttjande av barn, sjutton fall av köp och tretton fall av försök till köp av sexuella tjänster av ung person, samt ett fall av sexuellt utnyttjande, samt innehav och spridning av barnpornografisk bild.

Helsingfors tingsrätt dömde Välikangas till 13 års fängelsestraff. Straffet består både av ett tidigare fängelsestraff som Välikangas delvis avtjänat som villkorligt frigiven, samt ett nytt straff.

Två åtal för både köp och försök till köp av sexuella tjänster av ung person samt ett för lindrig misshandel förkastades.

Pengar, alkohol och praktikplats för sexuella handlingar

Välikangas hittade sina offer på internet.

Han uppträdde som ett antal olika personer för att komma åt offren – män, kvinnor, med offren jämnåriga flickor.

– Den misstänkte har skickligt vädjat till offrens känslor och verksamheten har också omfattat påtryckning och aggressivitet, sade undersökningsledaren kriminalkommissarie Jutta Antikainen vid Helsingforspolisen, då fallets förundersökning blev klar för knappt ett år sedan.

Enligt tingsrätten hade han i ett antal fall skrivit till offren att han var en "sugardaddy" som sökte efter partner. Välikangas erbjöd offren bland annat pengar, märkeskläder, alkohol, tobak och en praktikplats på sitt företag som ersättning för sexuella handlingar och bilder.

Han använde sig också av bilderna han fått av offren för att lura flera offer, och påstod att bilderna var på honom.

Välikangas träffade offren på diverse platser, bland annat hemma hos sig själv, på hans kontor, i hans bil eller i skogen.

Brotten började igen medan han avtjänade gammalt straff

Välikangas har dömts två gånger tidigare för dylika brott.

Brotten i den här härvan började 2017, då Välikangas fortfarande avtjänade ett tidigare straff i fängelset. Brotten fortsatte fram till 2020, då Välikangas greps av polisen.

Den dömde påstod i rätten att han inte visste om att offren var minderåriga. Välikangas korrespondens med offren visar ändå att de i de flesta fallen berättat om sin ålder. Välikangas har till och med gett dem komplimanger om deras unga ålder.

Enligt tingsrätten borde Välikangas från sina tidigare domar ha vetat vikten av att ta reda på sina partners ålder.

Domen har ännu inte vunnit laga kraft.