Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Finlands Filmkammare: Finland förbjuder biografverksamhet som enda land i Europa – "Jag skulle helst se att vi var bäst på något annat"

Från 2022
Uppdaterad 26.01.2022 17:09.
En Finnkino-logga på en röd matta i biosalongen i Iso Omena, Esbo.
Bildtext I fem sjukvårdsdistrikt är publika sammankomster förbjudna för tillfället.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Över 5 miljoner personer har redan gått på bio i Finland utan att en enda smittkedja har uppdagats, säger Tero Koistinen, vd för Finlands Filmkammare.

Kulturbranschen i Finland väntar spänt på besked om att få öppna upp igen efter de senaste coronarestriktionerna. Enligt Filmikamari, som är en centralorganisation för biografer och distributörer i Finland, är Finland nu det enda landet i Europa som förbjuder biografverksamhet. Det här efter att Nederländerna igår meddelade att man börjar öppna upp samhället igen.

– Nederländerna har hittills varit det enda vid sidan av Finland som bestämt att biograferna måste hålla stängt. Vi ligger helt klart efter när det gäller förhållningssättet till coronan i det här skedet och att luckra upp restriktionerna, säger Tero Koistinen, vd för Finlands Filmkammare, Filmikamari och fortsätter:

– Jag skulle hellre se att vi var bäst i Europa på något annat.

Restriktioner råder fortfarande också i andra länder.

– Till exempel i Danmark tillåter man 500 personer på biografer. Om det är en riktigt stor sal måste biobesökarna vara indelade i segment på 500 personer. Men ingenstans stänger man helt ner så som hos oss.

Förbjudet i fem distrikt

I Finland är publika sammankomster förbjudna i fem sjukvårdsdistrikt : Nyland, Egentliga Finland, Satakunta, Birkaland och Norra Österbotten, i andra områden råder publika begränsningar på högst 10, 20 eller 50 personer. Närmare 70 procent av biografernas marknadskapacitet är ändå stängd, enligt Koistinen.

– Frågan är alltså coronaläget i Finland i europeisk jämförelse är sådant att vi ska ha det så här. Trots att över 5 miljoner personer har besökt biografer i Finland sedan hösten 2020 har man inte kunnat uppdaga en enda smittkedja.

I tisdags skrev flera ministrar, med statsminister Sanna Marin (Sdp) i spetsen, på sociala medier om snabba, lättare restriktioner för kultur, idrott och restauranger.

Kultur- och idrottsminister Antti Kurvinen (C) sade i en intervju för Iltalehti att han vill att lågriskevenemang får öppna redan inom en vecka.

Coronasamordningsgruppen i huvudstadsregionen kom också i tisdags med nya rekommendationer, om att lätta på restriktionerna för bland annat simhallar och inomhusevenemang för max 50 personer från och med tisdagen den 1 februari.

Regionförvaltningsverket i Södra Finland ska inom kort fatta beslut om restriktionerna.

– På fredag eller måndag torde resultatet angående restriktionernas fortsättning vara klart, säger Oona Mölsä, överdirektör vid regionförvaltningsverket i Södra Finland.

Henkilökuva
Bildtext Tero Koistinen, vd för Filmikamari, längtar själv efter att få gå på bio igen.
Bild: Mikko Koski/Yle.fi

Tero Koistinen kommenterar lite bistert att han hoppas, och har redan hoppats på det bästa i två år. I det här skedet har han ändå svårt att lita på positiva besked.

Han förundrar sig också över regionförvaltningsverket än en gång kommer med besked med så kort varsel. Samma dag som de föregående restriktionerna upphävs informerar man om nästa steg.

– De mindre biograferna kan öppna med kort varsel men större biografer som permitterat sin personal har svårt att öppna så snabbt, de behöver nog en vecka på sig. Men det är ett mindre bekymmer än att leva i denna ständiga limbo, säger Koistinen.

Diskussion om artikeln