Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Se grafik: Så svarade ledamöterna i välfärdsområdets fullmäktige i Egentliga Finland på Yles valkompass inför valet

Bild på ÅUCS jouren från utsidan.
Bildtext Borde verksamhet från regionala sjukhus koncentreras till Åbo universitetscentralsjukhus? Nej, om man får tro majoriteten av fullmäktigeledamöterna i Egentliga Finlands välfärdsområde. Arkivbild.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Åsikterna i fullmäktige för Egentliga Finlands välfärdsområde går tydligt isär när det gäller särskilda injiceringsrum för narkotika, visar Svenska Yles sammanställning av de invalda kandidaternas svar i Yles valkompass.

Ska Egentliga Finlands välfärdsområde upprätthålla särskilda rum för injicering av narkotika?

Ska välfärdsområdet kunna uppbära skatt i framtiden?

Och behöver välfärdsområdet äga de lokaler som det verkar i?

Det är några av frågorna i Yles valkompass där åsikterna går mest isär bland de invalda i fullmäktige för Egentliga Finlands välfärdsområde.

Svenska Yle har sammanställt statistik över de invalda ledamöternas svar i Yles valkompass inför välfärdsområdesvalet. Statistiken blottar tydliga skillnader mellan partierna – men också stor enighet i vissa frågor.

Fullmäktige i Egentliga Finlands välfärdsområde har 79 ledamöter. Av dem svarade 71 på frågorna i Yles valkompass inför valet.

Enighet kring vårdarlöner och preventivmedel

Statistiken visar till exempel att största delen av Vänsterförbundets och De Grönas ledamöter i välfärdsområdets fullmäktige vill att välfärdsområdet upprätthåller injiceringsrum för narkotika. Frågan skapar splittring i flera partier, men majoriteten av de invalda ledamöterna är emot tanken.

Några frågor som däremot enar nya fullmäktige är huruvida hälsovårdscentralerna ska ha kvällsöppet och huruvida vårdarnas löner ska höjas. En överväldigande majoritet av ledamöterna svarar ja på båda frågorna.

De flesta ledamöterna vill också erbjuda gratis preventivmedel till alla som är under 25 år.

Nedan kan du kolla hur fullmäktigeledamöternas svar fördelade sig i Yles valkompass.