Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Terrorgruppen IS barngisslandrama över – hård kritik från expert: "Kunde ha undvikits"

Från 2022
En kurdisk soldat sitter på taket till en pansarfordon. Bredvid sig har han en automatkarbin.
Bildtext En SDF-soldat på patrull i staden Hasaka.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Gisslandramat i fängelset al-Sina'a hann pågå nästan en vecka, tills kurdiska styrkor på onsdagen lyckades återta kontrollen. Att barn råkade illa ut kunde ha undvikits, kritiserar Human Rights Watch.

På onsdag eftermiddag meddelade kurdiska SDF-styrkor att de åter hade full kontroll över fängelset al-Sina'a i staden Hasaka i nordöstra Syrien.

Den kurdiska administrationen förlorade kontrollen över fängelset förra veckan, efter att Islamiska statens (IS) terrorister angrep det med två självmordsbombare.

En talesperson för SDF uppgav på onsdagen att alla kvarvarande jihadister i fängelset hade gett upp bara några timmar efter att 500 av deras stridskamrater hade gett upp.

Kring 850 pojkar satt i fängelset, men något besked om dem fanns inte direkt efter nyheten om det kvästa fängelseupproret.

Misär och död innanför fängelseväggarna

FN och hjälporganisationer har uttryckt oro för barnen under gisslandramat, och Human Rights Watch (HRW) har också fått nödrop av pojkarna själva i form av ljudmeddelanden.

Ett pansarfordon står framför en mur. Den amerikanska flaggan hänger från fordonet.
Bildtext Amerikanska styrkor bistod också de kurdiska SDF-styrkorna i insatserna mot IS.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Sara Kayyali, äldre Syrienforskare vid HRW, berättar om skräckslagna pojkar, som gått en knapp vecka utan mat, vatten eller mediciner. Dessutom har de sett mycket död, då striderna rasat mellan IS-terroristerna i fängelset och SDF-styrkorna som försökt ta sig in.

Krisen ingen överraskning

Att krisen i Syrien nu leder till ett dylikt gisslandrama som involverar barn, medan IS blir starkare, förvånar inte Sara Kayyali.

– I två år har vi sett hur regeringar runt världen har sagt att IS är besegrat och att de inte vill ha tillbaka sina medborgare från området, eller hjälpa till med en tribunal som skulle lagföra misstänkta terrorister. De vill bara hålla de här människorna i nordöstra Syrien, utan någon rättsprocess eller stöd, och hoppas att världen glömmer bort dem, säger Kayyali till Svenska Yle.

Lapsia al-Holin leirillä.

Dyster rapport från de syriska fånglägren: Två barn dör i al-Hol varje vecka

Omkring 40 000 barn från 60 länder lever i fånglägren.

Kayyali påpekar ändå att detta IS som påstås vara besegrat nu utförde sitt mest lyckade attentat sedan det miste sitt territorium. Fängelset ifråga, al-Sina'a, inhyste flera tusen IS-krigare, men också hundratals minderåriga, som Kayyali betonar att är oskyldiga.

Varför satt pojkar och IS-krigare i samma fängelse?

Hjälporganisationer har kritiserat fängelserna i området för usla förhållanden, bland annat har de varit överfulla.

Kurdiska SDF har också fängslat stora mängder arabiska ungdomar. Det heter att de motsatt sig tvångsrekrytering till de kurdiska styrkorna, medan andra ska ha fängslats för att ha ordnat protester mot det kurdiska styret.

De kurdiska styrkorna håller också kring 60 000 syriska och utländska kvinnor och barn, som är släkt med misstänkta terrorister, på områden de kontrollerar.

Även på den här punkten överraskar det inte Kayyali att läget är så uselt att till exempel minderåriga pojkar placerats i samma fängelse som IS-krigare.

– De kurdiska myndigheterna har varit väldigt tydliga med att de saknar resurserna och kapaciteten, säger Kayyali som ändå tillägger att kurderna även själva bär ett ansvar och att de också har gjort sig skyldiga till övertramp som HRW har dokumenterat.

Mer internationellt stöd efterlyses

Enligt Sara Kayyali är det uppenbart att man inte haft en strategi för hur man ska gå vidare då IS väl besegrats territoriellt.

– Miljontals dollar har spenderats på operationer mot terrorgruppen IS, men det har inte funnits något stöd för en post-IS-strategi som gäller de här frågorna, säger Kayyali.

Därför efterlyser Kayyali nu en gemensam strategi för det internationella samfundet, för att ge de lokala kurdiska myndigheterna stöd, registrera de här barnen och skicka dem till säkra platser.

Kayyali tycker gisslandramat är särskilt tragiskt, eftersom det hade varit fullt möjligt att undvika att barn råkar så illa ut.

– Situationen, förutom att den är katastrofal, kunde ha undvikits helt och hållet, ifall det internationella samfundet hade burit sitt ansvar från första början.

Källor: AFP, Reuters