Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Sibbobo en av två finländare som deltar i Vasaloppets jubileumslopp: "Fjärilarna i magen uppenbarar sig först på väg mot Mora"

Från 2022
Lukas Lindberg från Box i Sibbo i gammal skidmundering
Bildtext Inga skidhalare här inte. Sibbobon Lukas Lindberg är klar för start i Jubileumsvasan.
Bild: Stefan Härus / Yle

Lukas Lindberg från Sibbo har tävlat i Ironman och cyklat från Finland till England. Han har också skidat det 90 kilometer långa Vasaloppet hela 15 gånger. Nu är det dags igen – men det ska ske i vadmalsbyxor, näbbkängor och tjärade träskidor.

Det var i juli 2021 som Yle Östnylands reporter träffade Lukas Lindberg i hans hem i Box i Sibbo.

Då hade Lindberg precis blivit antagen som en av få förunnade att skida den så kallade Jubileumsvasan – det vill säga hyllningsloppet till de pionjärer som skapade och genomförde det allra första Vasaloppet den 10 februari 1922.

Tanken är att allt, i så hög grad det är möjligt, ska återspegla det Vasalopp som deltagarna fick uppleva för 100 år sedan.

Efter det att Lukas Lindberg i somras blev vald att delta, började ett ihärdigt sökande efter tidsenlig skidutrustning och tidsenliga kläder.

Ja, och så krävdes det förstås att börja bygga upp konditionen också.

– I höstas tränade jag lite för länge och fick ont i benet, så i november och december har träningen inte riktigt lyckats som planerat. Nu har jag kunnat träna något sånär, men inte riktigt som jag hade velat, säger Lindberg.

skdor från 1910-talet och nytillverkade skoidor av gammal modell
Bildtext Till vänster en gammal skida från 1910-talet. Till höger de nya skidor av gammal modell som Lukas Lindberg ska skida med i Jubileumsvasan.
Bild: Stefan Härus / Yle

Drygt två meter långa, smala bräder

Han står utanför sitt hus i Box med nytillverkade skidor av gammal modell, "bindningar" av läderremmar, skidpjäxor med näbb, bambustavar och påsiga vadmalsbyxor.

Skidorna, som är långa, smala och tjärade, är tillverkade i Hankasalmi utanför Jyväskylä.

– Ungefär den här modellen hade skidorna för hundra år sedan. Åtminstone var vinnaren Ernst Alms skidor i det första loppet 1922 av den här bredden och längden. Också bindningarna är en kopia av den modell Ernst Alm använde, säger Lindberg.

Jubileumsloppet skidas naturligtvis i klassisk stil och även om någon skulle försöka sig på fristil gör skidornas längd att sådana manövrar omöjliga.

– Skidorna är 2,5 meter långa, så det är till och med svårt att saxa i uppförsbackarna. Å andra sidan är fästet på de här nytjärade skidorna så bra att man i princip inte behöver saxa, säger Lindberg.

Skidkängor av gammal modell
Bildtext Också kängorna är nytillverkade enligt gammal modell. "Näsan" håller remmen på plats.
Bild: Stefan Härus / Yle

Närmare 300 kilometer testskidning

Först var regeln den att man inte skulle få använda modern valla och fäste av den typ som används i dag.

– Nu har arrangörerna ändå ändrat sig. Jag fick ett mejl av Vasaloppets kommitté att de trots allt godkänner att moderna syntetiska vallor används. Kanske blev de oroade att loppet annars blir för långt utdraget, skämtar Lindberg.

Lukas Lindberg har skidat mellan 200 och 300 kilometer med de nya skidorna.

– Bindningarnas läder har mjuknat och format sig efter kängorna, så nu sitter allt som det ska, säger Lindberg.

Kängorna med sin putande näbb har Lindberg specialbeställt från Villmanstrand.

– Jag hittade en modell som använts 1916 och som finns på skidmuseet i Lahtis. Det har varit lite knepigt att se detaljerna på de gamla foton som finns från de tidiga Vasaloppen, så jag tror att kommittén har godkänt lite olika modeller av skidkängor, säger Lindberg.

Förutom den tidsenliga näbben har kängan också en ögla ovanför hälpartiet.

– Den finns där för att hålla uppe den rem som löper runt hälen. Remmen skulle annars lätt lossna på grund av fotens rörelser, säger Lindberg.

skidstavar av gammal modell
Bildtext Den ena spetsen har lossnat. Ingen fara: Lukas Lindberg kommer att låta tillverka ett par stavar som är längre. Då blir det bättre hävarmseffekt.
Bild: Stefan Härus / Yle

Längre stavar ger hävstångseffekt

Även om det mesta är färdigt och fixat så funderar Lukas Lindberg ännu på att låta tillverka ett par nya bambustavar.

– De jag har nu är lite för korta. Jag skulle gärna ha sådana som är mellan 20 till 30 centimeter längre för att kunna få bättre kraft när man stakar, det vill säga hävarmseffekt, så jag tror att jag tar med de jag har nu som reservstavar, säger Lindberg.

Men ännu är vi inte färdiga med analysen av skidutrustningen. Det krävs också tidsenliga plagg – i Jubileumsvasan godkänns inte tajta skidkläder.

– Nä, det ska vara påsbyxor eller ridbyxor av det slag man hade förr, det vill säga breda och pösiga upptill och smala från knäet neråt. De ser lite roliga ut, säger Lindberg.

Lukas Lindberg från Box i Sibbo i gammal skidmundering
Bildtext Också kepsen ska vara av gammalt snitt.
Bild: Stefan Härus / Yle

Mera nysnö efterlyses

Det som Lukas Lindberg ännu önskar sig är nysnö. Temperaturen har åkt berg- och dalbana, vilket betyder att skidspåren nu är isiga och hårda.

– Både gammal snö och konstsnö äter väldigt mycket på träskidan, förklarar Lindberg.

Det gäller alltså att inte slita alltför mycket på tävlingsredskapen. Och helst inte heller brästa skidan sista minuten före avfärd till Sälen.

– Jag har i och för sig reservskidor som är från 1910-talet. De fick jag tag på i Helsingfors, men där har skidornas näbbar sjunkit med åren, så de borde i så fall fixas genom ångbad. Det har jag inte tid med, men roligt skulle det vara att skida med 110 år gamla autentiska träskidor, säger Lindberg.

Själva tävlingen känner Lukas Lindberg ingen nervositet inför – åtminstone inte tillsvidare. Däremot har han ännu lite funderingar kring utrustningen.

– Bara jag hinner ordna med nya stavar och får alla tidtabeller med hantverkarna att klaffa så blir det sen tid efter det att börja spänna sig inför loppet, säger Lindberg.

Lindberg antar att fjärilarna uppenbarar sig i magen ett par dagar före start, det vill säga när han är på väg mot Mora. Det här trots att Lindberg har lång erfarenhet av Vasaloppen.

Lukas Lindberg från Box i Sibbo i gammal skidmundering
Bildtext Det går inte i en handvändning och med ett litet klick att få näbbkängorna i "bindningarna". Dessutom ska hela härligheten klara 90 kilometer.
Bild: Stefan Härus / Yle

Halvvägs till vasaloppsveteran

Lukas Lindberg skidade sitt första Vasalopp 2007 och har vid det här laget 15 Vasalopp bakom sig. Han har lika många lopp kvar att skida innan han får den prestigefyllda orangefärgade nummerlappen, vilken antyder att personen i fråga är en Vasaloppsveteran.

Starten går i Sälen och målet ligger i Mora. Distansen är sedvanliga 90 kilometer också i Jubileumsvasan.

På skogsvägar och stigar kommer underlaget att bestå av packad snö. Vissa sträckor kommer att vara uppkörda med häst och släde.

Totalt är 139 skidlöpare utvalda för Jubileumsvasan – det vill säga lika många som deltog i det första Vasaloppet. Dessa 139 är utvalda av de drygt 550 som anmälde intresse. Från Finland deltar förutom Sibbobon Lukas Lindberg också en skidlöpare från Esbo.

Mer information om Jubileumsvasan hittas på Vasaloppets webbplats.