Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA: 83-åriga HD-domaren Stephen Breyer meddelar att han avgår – ger president Joe Biden chans att utnämna ersättare

Från 2022
Stephen Breyer i USA:s högsta domstol i Washington den 23 april 2021.
Bildtext 83-åriga Breyer har av demokraterna utsatts för press på att avgå.
Bild: Erin Schaff/Shutterstock/All Over Press

Den äldsta medlemmen i USA:s högsta domstol, 83-åriga Stephen Breyer, meddelar att han kommer att dra sig tillbaka, rapporterar amerikanska medier.

NBC News var först ute med nyheten.

Beskedet innebär att USA:s president Joe Biden får chansen att utnämna en ny domare till den nio medlemmar stora domstolen.

USA:s högsta domstol har i dag en konservativ majoritet, med sex konservativa domare mot tre liberala domare. Breyers besked kommer inte att rubba maktbalansen, då Biden väntas utnämna en liberalt sinnad domare som ersättare.

Press från demokrater på Breyer att dra sig tillbaka

Den högsta domstolens domare utnämns på livstid av den sittande presidenten och godkänns av senaten.

Stephen Breyer är med sina 83 år den äldsta av domstolens medlemmar, och har utsatts för press från demokrater på att dra sig tillbaka medan partiet har presidentposten och en knapp majoritet i kongressens båda kammare och således kan påverka valet av en ny medlem.

Många demokrater är fortfarande bedrövade efter att den liberala domarikonen Ruth Bader Ginsburgs död i september 2020 gav republikanen och ex-presidenten Donald Trump en möjlighet att utnämna en konservativ ersättare, Amy Coney Barrett, strax innan presidentvalet 2020.

Sammanlagt utnämnde Trump tre konservativa domare till domstolen under sin fyraåriga mandatperiod.

USA:s högsta domstol har en stort inflytande och har på sistone stått i fokus bland annat med anledning av abortfrågan.

Högsta domstolen väntas i juni komma med ett domslut i fråga om delstaten Mississippis abortlag, ett beslut som kan få stora konsekvenser också utanför delstaten.

Förespråkare av aborträtten har länge fruktat att den konservativt lutande högsta domstolen är på väg att upphäva eller begränsa kvinnornas rätt till fri abort i USA.

Källor: NBC News, Axios