Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Patrik Allvin tar över Vancouver – blir Sveriges första general manager i NHL: "Han är smart, jobbar hårt och fattar bra beslut"

Spelare i Vancouver firar en seger.
Bildtext Vancouver har fem poäng upp till Dallas på sista slutspelsplats.
Bild: Geoff Burke-USA TODAY Sports/AOP

Finland har Jarmo Kekäläinen, och nu har Sverige Patrik Allvin. Efter 16 år i Pittsburgh flyttar den 47-årige svensken till Vancouver för ett nytt och prestigefyllt jobb.

I början av år 2013 blev Jarmo Kekäläinen den första europeiska general managern i hockeyligan NHL då han tog över Columbus. Nio år senare får Patrik Allvin samma titel.

– Det är en ära att få leda en kanadensisk NHL-klubb. Målet är att bygga ett lag som vinner mästerskapet, säger Allvin på NHL:s webbplats.

Allvin flyttar till Vancouver från Pittsburgh där han jobbat i 16 år. I början av 2000-talet inledde svensken sin karriär i NHL som spelarscout för Montreal.

Det är personliga kontakter som ligger bakom flytten till Vancouver. Allvins tidigare chef i Pittsburgh, Jim Rutherford, fick nämligen nyligen titeln president i Vancouver.

– Jag tror att han blir en förträfflig general manager. Han är smart, jobbar hårt och fattar bra beslut, säger Rutherford.

Kvinnlig assisterande

I Pittsburgh jobbade Rutherford och Allvin tillsammans i sju år (2014–21). Rutherford var då general manager och Allvin spelarscout.

Då Rutherford överraskande lämnade Pittsburgh i januari 2021, vikarierade Allvin på general manager-posten i ett par veckor, innan den permanenta lösningen Ron Hextall tog över.

Vancouver fick en miserabel start på den nu pågående säsongen och i början av december var måttet rågat för ägarna. General managern Jim Benning och chefstränaren Travis Green gå i samma veva och Rutherford togs in för att få ordning på torpet.

Efter rockaden har Vancouver höjt sin nivå och närmat sig slutspelsstrecket. Saldot under den nya tränaren Bruce Boudreau är 21 poäng på 16 matcher.

I sin stab får Allvin kvinnligt sällskap. Spelaragenten Emilie Castonguay utsågs nämligen i måndags till assisterande general manager. Castonguay är den andra kvinnan i NHL:s historia som har den titeln, den första var Angela Gorgon i Anaheim i slutet av 90-talet.