Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA och Natos svar på Rysslands säkerhetskrav: "Stater måste själva få bestämma vem de allierar sig med"

Uppdaterad 26.01.2022 22:25.
Nato-chefen Jens Stoltenberg håller presskonferens - Spela upp på Arenan

USA och Nato har lämnat in skriftliga svar på Rysslands säkerhetspolitiska krav. De gemensamma budskapen är att länder måste få bestämma själva vem de allierar sig med, utan att utsättas för hot.

– Nato tror starkt på att meningsskiljaktigheter och spänningar löser sig med dialog. Inte med våld eller hot om våld. Därför har vi gett Ryssland ett skriftligt svar parallellt med USA, sa Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg på en blixtinkallad presskonferens på onsdagskvällen.

Stoltenberg gav inte närmare detaljer gällande vad svaren innehåller, men vidhöll att Nato inte kan gå med på Rysslands krav på att inte ta in nya medlemsländer. Stoltenberg önskade också mer dialog med Ryssland.

– Ryssland har klippt av alla diplomatiska band till Nato, vilket gör det svårt att ha en dialog. Vi vill gärna återuppta den kontakten.

För att minska risker för konflikter vill Nato också öka på den militära dialogen alliansen och Ryssland emellan. Nato uppmanade också Ryssland att sluta hota andra nationer.

– Vi vill att Ryssland drar sina trupper ur Ukraina, Georgien och Moldavien eftersom Ryssland inte har ländernas tillåtelse att vara där.

Blinken: Länder bestämmer själva vem de sluter allianser med

Också USA:s Blinken avslöjade några små detaljer ur landets skriftliga svar till Ryssland på en presskonferens.

– Vi följer en princip som garanterar Ukrainas suveränitet. Landet har självbestämmelserätt och stater måste själva få bestämma om sina säkerhetsarrangemang och vem de sluter allianser med.

USA går inte heller med på att återkalla soldaterna man skickat för att förstärka Nato-länderna i östra Europa. Blinken kommer inom snar framtid att träffa Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov för att diskutera USA:s svar.

Svaret kommer däremot inte offentliggöras, något som också Lavrov försäkrat enligt den ryska nyhetsbyrån TASS.