Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

President Niinistö till MTV om Nato och Ryssland: "Finland får inte bli en tennisboll i en match mellan stormakter"

Sauli Niinistö på presidentens slott.
Bildtext Sauli Niinistö anser att Finland inte kan ansöka om Natomedlemskap utan en folkomröstning.
Bild: Benjamin Suomela / Yle

President Sauli Niinistö tycker det är för drastiskt att prata om ett krig i Europa. Lugnar läget inte ner sig mellan Ryssland och Ukraina, kan det däremot få effekter också på Östersjön.

Niinistö gästade MTV:s intervjuprogram på onsdag kväll.

Enligt honom handlar det säkerhetspolitiska läget just nu om två stora helheter som hänger ihop med varandra - läget i Ukraina och Rysslands säkerhetspolitiska krav på USA och Nato. För att lösa en konflikt måste man också lösa den andra.

Något hot mot Finland ser Niinistö ändå inte.

– Vi är inte i något nödläge, men vi måste hålla ett öga på vad som händer i Ukraina. Om situationen inte löser sig, kan läget bli spändare och det kan också få effekter på läget i Östersjön, sa president Niinistö.

Önskar snabbare reaktionsförmåga hos EU

Ryssland har bland annat krävt att Nato inte accepterar nya medlemsländer. Niinistö anser ändå att inte ens Ryssland tror på att kravet skulle godkännas.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov har tidigare sagt att Finland och Sverige själva får bestämma ifall de söker ett Natomedlemskap eller inte.

Niinistö hade ändå hoppats på lite snabbare reaktionsförmåga hos EU. Även om säkerhetskraven var riktade mot USA och Nato, påverkar de också EU:s medlemsländer.

– En union ska reagera då någon inkräktar på dess område, sa Niinistö.

USA och Nato har bägge gett sina skriftliga svar på Rysslands krav på onsdag. Enligt Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg kan försvarsalliansen inte gå med på Rysslands krav gällande nya medlemsländer.

Både Nato och USA underströk dessutom att alla länder har rätt att själva bestämma om säkerhets- och alliansfrågor och att man inte accepterar hot.

Niinistö jämförde diskussionerna stormakterna emellan med en tennismatch.

– Tennis är en trevlig sportgren, men vi får inte bli någon tennisboll. När det kommer till ett eventuellt medlemskap är det såklart vi själva som bestämmer om vi vill bli medlemmar.

Niinistö upprepade också sin tidigare åsikt om att ett Natomedlemskap måste föregås av en folkomröstning.