Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

USA:s centralbank lämnar styrräntan orörd – höjning aktuell i mars

Från 2022
En person håller i en telefon där man kan se aktiekurser.
Bildtext Arkivbild.
Bild: EPA/All Over Press

USA:s centralbank Federal Reserve meddelar att de lämnar styrräntan oförändrad, men planerar en eventuell höjning redan i mars. Under pandemin har centralbanken fört lågräntepolitik för att stimulera ekonomin.

Då pandemin tog fart valde centralbanken i USA att sänka styrräntan till noll. Samtidigt köpte man upp stora mängder statsobligationer som en ytterligare stödåtgärd.

Lågräntepolitiken har gjort att inflationen skjutit i höjden, vilket i sin tur höjt priserna rejält i USA. I december steg konsumentprisindex i landet till sju procent, vilket är den högsta siffran på nästan 40 år.

Dagens beslut om att lämna styrräntan orörd tas emot med blandade känslor på börsmarknaden. Sedan en tid tillbaka har många varit oroliga för en snabb åtstramning av styrräntan på upp till en halv procentenhet. Nu stiger de amerikanska börserna tydligt efter beskedet, men man blickar oroligt mot mars.

Enligt ett uttalande från Centralbanken förväntar man sig ändå att det snart kommer vara lämpligt att höja räntorna, och inget tyder på en drastisk förändring.

I uttalandet nämns inte heller mars specifikt, men enligt uppgifter till nyhetsbyrån AP ska hälften av Feds beslutsfattare ha uttryckt att de vill höja räntorna senast då.

Centralbanken anser vidare att den amerikanska ekonomin klarar sig bra utan ytterligare penningpolitiskt stöd. Därför ska man också börja fasa ut stödköpen av statsobligationer i mars för att tackla den stigande inflationen.