Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Tusentals ovaccinerade vårdare ska inte längre jobba med patienter – och fyra andra nyheter att ha koll på

Barnmorskan Mervi Lanu mäter nyfödda Ronjas puls. Ronja ligger med blöja på skötbordet.
Bildtext Arkivbild. Ingen vet exakt hur många vårdare som är ovaccinerade och därför kan ingen heller säga med säkerhet hur sjukhus och andra vårdinstanser kommer att fungera från och med februari.
Bild: Yle/ Lone Widestam

God morgon! Här listar vi fem nyheter att ha koll på den här torsdagen.

Tusentals ovaccinerade vårdare ska inte längre jobba med patienter

Från och med februari ska vårdpersonal ha coronavaccinet i skick annars kan de inte längre jobba med klienter och patienter.

Yle Österbotten har träffat två barnmorskor som har valt att inte ta coronavaccin. De oroar sig över eventuella biverkningar och tycker inte att tvång är rätt väg att gå.

Nu vet de vet inte vad som kommer att hända om några dagar då alla vårdare ska vara vaccinerade mot covid-19.

Niinistö: För drastiskt att prata om ett krig i Europa

President Sauli Niinistö tycker det är för drastiskt att prata om ett krig i Europa. Lugnar läget inte ner sig mellan Ryssland och Ukraina, kan det däremot få effekter också på Östersjön.

Enligt honom handlar det säkerhetspolitiska läget just nu om två stora helheter som hänger ihop med varandra – läget i Ukraina och Rysslands säkerhetspolitiska krav på USA och Nato. För att lösa en konflikt måste man också lösa den andra.

Något hot mot Finland ser Niinistö inte.

– Vi är inte i något nödläge, men vi måste hålla ett öga på vad som händer i Ukraina. Om situationen inte löser sig, kan läget bli spändare och det kan också få effekter på läget i Östersjön, sa president Niinistö.

Sauli Niinistö på presidentens slott.
Bildtext Niinistö gästade MTV:s intervjuprogram på onsdag kväll.
Bild: Benjamin Suomela / Yle

Här kan du se vad ditt områdesfullmäktige kommer att gräla om

Inför välfärdsområdesvalet fick kandidaterna ta ställning till påståenden som på olika sätt är viktiga för de nya välfärdsområdenas verksamhet. Vi frågade om hur de ställer sig till privatisering, till skattefinansiering och till lokal service.

Nu har du en unik chans att botanisera bland svaren i Yles valkompass. I vilket områdesfullmäktige har privata vårdtjänster det starkaste stödet? Vad anser fullmäktige i Egentliga Finland om service i glesbygden?

Se hur de som fick väljarnas förtroende har svarat per område och per parti i ditt område.

Grafisk bild som visar andelar och ett förstoringsglas
Bildtext Österbottens nya områdesfullmäktige vill att välfärdsområden ska få uppbära skatt, i Södra Savolax är man emot. Västra Nylands fullmäktige anser att bostadsorten får påverka tillgången till service, i Kajanaland tycker man tvärtom.
Bild: Juha Rissanen/Yle

Nordkorea avfyrade robotar över havet

Två missiler har avfyrats österut från Nordkorea, uppger den sydkoreanska armén. Robotarna landade i Japanska havet. Det här är det sjätte vapentestet som observerats i Nordkorea i år.

Tidigare denna månad misstänks landet ha testat både kryssningsmissiler och ballistiska missiler. Dessutom hävdar landet att de har testat hypersoniska missiler, som rör sig fem gånger fortare än ljudets hastighet.

Senast landet har genomfört vapentester lika kraftfullt var under 2019, då förhandlingarna mellan landets auktoritära ledare Kim Jong-un och USA:s dåvarande president Donald Trumps misslyckats.

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un talade nästan enbart om det svåra ekonomiska läget i sitt nyårstal, där han inte nämnde vare sig USA , Sydkorea eller kärnvapen med ett ord.
Bildtext Nordkoreas ledare Kim Jong-un.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

USA:s centralbank lämnar styrräntan orörd – höjning aktuell i mars

USA:s centralbank Federal Reserve meddelar att de lämnar styrräntan oförändrad, men planerar en eventuell höjning redan i mars.

Beslutet om att lämna styrräntan orörd tas emot med blandade känslor på börsmarknaden. Sedan en tid tillbaka har många varit oroliga för en snabb åtstramning av styrräntan på upp till en halv procentenhet. Nu stiger de amerikanska börserna tydligt efter beskedet, men man blickar oroligt mot mars.

Centralbanken anser vidare att den amerikanska ekonomin klarar sig bra utan ytterligare penningpolitiskt stöd. Därför ska man också börja fasa ut stödköpen av statsobligationer i mars för att tackla den stigande inflationen.

En person håller i en telefon där man kan se aktiekurser.
Bildtext Då pandemin tog fart valde centralbanken i USA att sänka styrräntan till noll.
Bild: EPA/All Over Press

Väder

Det snöar på många håll i landets östra och norra delar. På eftermiddagen och kvällen förekommer det snöfall eller snöblandat regn också i landets södra delar.

I landets västra del blir det främst mulet med uppehåll, men på kvällen också snö eller snöblandat regn. Temperaturen är mellan +1 och -3 grader.