Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nyaste coronauppgifterna: Behovet av intensivvård minskar – Puumalainen: "Skäl att börja öppna upp"

Uppdaterad 27.01.2022 12:01.
Taneli Puumalainen med munskydd på presskonferens.
Bildtext Avdelningschef Taneli Puumalainen var en av de experter som svarade på mediernas frågor i dag.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Man kunde försiktigt börja slopa restriktioner, lyder budet från våra högsta hälsomyndigheter. Såsom tidigare torsdagar var det dags för den nyaste infon gällande virussituationen, sjukvårdsbelastningen och vaccinationsläget.

Institutet för hälsa och välfärd THL och Social- och hälsovårdsministeriet säger i sin veckoöversikt att behovet av intensivvården har minskat en aning, men behovet av annan specialsjukvård är relativt oförändrat.

Toppen är kanske nådd i epidemin men det är för tidigt att dra en suck av lättnad, var budskapet i stort den här veckan.

Färre på intensiven, många på andra avdelningar

I går vårdades 48 patienter med covid-19 på intensiven mot 64 veckan innan. Under vecka 3 påbörjades 33 nya vårdperioder på intensivvårdsavdelning någonstans i landet, mot cirka 60 veckan innan.

Trycket på specialsjukvården är däremot oförändrat högt, inalles 350 patienter med covid-19 behövde specialsjukvård den 26 januari. En del av dem hade uppsökt vård i första hand för något annat sjukdomstillstånd.

Antalet nya diagnosticerade fall av smitta har minskat något, under vecka 3 registrerades 52 000 nya fall av smitta mot 57 000 veckan innan.

Incidensen för perioden 10–23.1. var 1 963 fall per 100 000 invånare, mot 1 834 under de två veckorna dessförinnan.

Hälsomyndigheterna påpekar samtidigt att alla fall inte längre registreras eftersom alla inte erbjuds officiellt test.

– Om man däremot ser till virusmängderna i avloppsvattnet är epidemin ännu i full gång, sa ledande expert Liisa-Maria Voipio-Pulkki vid SHM.

Helve: Också personer under 60 år behöver en tredje dos

THL:s överläkare Otto Helve upprepade tidigare uppmaningar om att alla vuxna ska ta coronavaccin, inklusive den tredje dosen.

– Vaccinskyddet mot allvarlig sjukdom minskar när sex månader har gått från andra dosen, och detta gäller även personer under 60 år, sa Helve.

Enligt Helve vet man att vaccinet skyddar utmärkt mot allvarlig form av covid-19, även i fråga om omikron.

Däremot skyddar vaccinet inte särskilt bra mot smitta, skillnaden mellan vaccinerade och ovaccinerade i fråga om att få coronavirusinfektion har jämnats ut i och med virusvarianten omikron.

– Men ovaccinerade personer smittar ändå dubbelt fler än vaccinerade, svarar avdelningschef Taneli Puumalainen vid SHM på en av frågorna från medierna.

Ovaccinerade personer hade 14 gånger större sannolikhet att behöva specialsjukvård och 27 gånger större sannolikhet att behöva intenssivård, jämfört med dubbelvaccinerade personer i september-december 2021.

Hälsomyndigheterna hade inte heltäckande färska uppgifter att presentera eftersom sjukhusen har haft svårt att hinna kartlägga patienternas vaccinstatus på sistone, särskilt under jul- och nyårshelgerna.

Frågor kring vem det är som dör just nu får inte direkta svar

Svenska Yles fråga om vem det är som avlider i covid-19 just besvaras med att de är "de som löper den största risken att dö", vilket sannolikt avser ovaccinerade vuxna.

Också Hufvudstadsbladet frågar om dödligheten i covid-19 bland de äldsta invånarna, men även denna gång är svaret något diffust.

Voipio-Pulkki svarar att det bland de allra äldsta och sköraste invånarna finns en del ovaccinerade personer, men att tredje dosen skyddar bra även i de äldsta åldersgrupperna. Hon tar inte ställning till frågans undran om ifall dödligheten just nu är den högsta någonsin under pandemin.

"Skäl att börja öppna upp försiktigt"

Puumalainen vid Social- och hälsvårdsministeriet stöder tanken på att börja häva samhälleliga restriktioner i sakta mak.

– Försiktigt, genom att hörsamma det aktuella epidemiläget, är det skäl att börja slopa restriktioner, säger Puumalainen som tillägger att Finland är ett stort land där epidemiläget varierar från region till region.

Puumalainen refererar till exempelvis Danmark och Storbritannien som legat lite före Finland i vaccineringstakten och dit omikron nådde före oss – och som nu öppnar samhällena.

Enligt Puumalainen kommer det snart regeringsbeslut om saken.

Allt mer krav på öppet samhälle

Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt bedömde redan tidigare i veckan att huvudstadsregionen har nått pandemins topp. Också på europeisk nivå bedömer experter att pandemin så småningom börjar avta.

Under den allra senaste tiden har allt fler röster höjts för att samhälleliga restriktioner ska börja hävas.

Tanken på att stegvis öppna nerstängda funktioner får stöd av flera ministrar och hälsovårdsexperter såsom THL, som nu anser att en del restauranger kunde vara öppna fram till midnatt.

Efter att omikronvågen kom med ökad oro har vinden vänt så den verkar ha lett till ett ökat ifrågasättande av restriktioner och nedstängningar, skrev Svenska Yle i går.

Svenska Yle live: Är kulmen nådd i coronaepidemin? - Spela upp på Arenan