Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Diplomatveteranen Klaus Törnudd säger bestämt nej till Nato: "Vi skulle förvandlas till en frontlinjestat för Ryssland"

Uppdaterad 07.02.2022 13:42.
Årets första gäst hos Daniel Olin är diplomaten Klaus Törnudd. Han diskuterar det spända läget i Ukraina, Finlands neutralitetspolitik under det kalla kriget, och föräldrarnas tragiska brott som ledde till livstids fängelse. - Spela upp på Arenan

Rysslands stegrande aggressivitet bottnar i olika uppfattningar om verkligheten. Det är grundproblemet i all internationell politik, säger ambassadören Klaus Törnudd som iakttagit världspolitiken i över 60 år.

Hotet om ett krig hänger över Ukraina och västmakterna håller andan. Men toppdiplomaten Klaus Törnudd har svårt att tro på ett öppet krig i Europa.

– Det passar överhuvudtaget inte ihop med världsläget just nu. Dessutom skulle det vara ett klart brott mot folkrätten. Ett storskaligt krig med moderna vapen är en fruktansvärd tanke, säger Törnudd.

Klaus Törnudd fyllde nyligen 90 år och hans utrikespolitiska erfarenheter sträcker sig över sex årtionden. Till största del präglades toppdiplomatens karriär av det kalla kriget.

Också då var stämningen var spänd, men en sak var annorlunda.

– Under det kalla kriget hade man aldrig känslan av att ett krig skulle ha varit omedelbart förestående. Beredskap fanns på ömse sidor, men huvudsaken var maktbalansen. Det var ett ganska stabilt tillstånd mesta delen av kalla kriget.

“Putin upplever verkligheten på ett annat sätt”

Som högt uppsatt tjänsteman värnade Törnudd ihärdigt om Finlands neutralitet under både president Urho Kekkonens och president Mauno Koivistos tid. Det handlade om att hålla dörrarna öppna mot både öst och väst.

– Det gällde att uthärda och utstå – det var ett ständigt tryck att ha Sovjetunionen som granne.

Det tog omkring 45 år för dödläget mellan öst och väst att tina upp. Då Sovjetunionen rasade samman jobbade Törnudd vid FN:s säkerhetsråd i New York. Det var en tid fylld av framtidstro.

En man i kostym och vit skjorta tittar in i kameran.
Bildtext "Det är Ryssland som ska förändras om man hoppas på en liberal världsordning i dag. Jag kommer knappast att se en sådan förändring under min livstid." säger Klaus Törnudd.
Bild: Barbro Ahlstedt / Yle

– Vi hade en känsla av en ny världsordning. Stormakterna samarbetade i säkerhetsrådet. Det såg lovande ut under en kort period.

I dag liknar Ryssland allt mer det gamla Sovjetunionen, säger Klaus Törnudd. Men det är inte så konstigt eftersom den ryska eliten vuxit upp under den sovjetiska epoken.

Det spekuleras också om att Rysslands stegrande aggressivitet härstammar från en paranoia hos den ryska ledningen. Andra menar att Putin och hans närmaste krets upplever verkligheten på ett annorlunda sätt, berättar Törnudd.

– De upplever att de blivit förfördelade och illa behandlade av västmakterna. De anser att de har rätt att kompensera eller ta tillbaka den makt de haft tidigare. Det här är grundproblemet i all internationell politik – att man lever i olika verkligheter.

Nej till Nato

Det spända läget i Ukraina har än en gång hettat upp diskussionen om Nato. Bland annat samhällsdebattören Risto E.J. Penttilä förespråkade ett finländskt Natomedlemskap i ett tidigare avsnitt av Daniel Olin.

Men i Klaus Törnudds öron låter det inte som en bra idé. Finland är inte utsatt för ett sådant krigshot att man skulle behöva höja tröskeln för ett eventuellt angrepp, säger han.

För övrigt skulle inte ett Natomedlemskap höja den tröskeln.

Ryssland tog ifrån oss vad de ville ha – och lite till

― Diplomat Klaus Törnudd

– Det skulle ändå vara Finlands sak att själv försvara sitt eget område. Natos insatser skulle inte vara särskilt märkliga, kanske bara några flyg. Inte skulle några stora marktrupper ställa upp.

Varför tror du det? I artikel 5 lovar ju Nato ett kollektivt försvar.

– Varifrån skulle de trupperna komma? Inte har Nato några sådana trupper i Europa som de plötsligt skulle skicka hit. Hur och när skulle de hinna hit?

– Vi skulle bara förvandlas till ett irritationsmoment och en frontlinjestat för Ryssland. Det tycker jag är ganska onödigt.

Men det finns ett scenario där militär förstärkning vore viktigt.

– Om Finland ensamt är utsatt för ett angrepp från den angränsande stormaktens sida. Detta vinterkrigsscenario är den enda situation där Nato kunde komma i fråga.

Men Ryssland har knappast ett behov att angripa Finland, anser Törnudd.

– Under vinter- och fortsättningskrigen tog Ryssland ifrån oss vad de ville ha – och lite till.

Klaus Törnudd

Klaus Törnudd gästar Daniel Olin i kväll klockan 19.00 på Yle Fem och på måndag 7.2 kan en längre version av intervjun höras i Yle Vega klockan 19.22. Hela intervjun som bandades 25.1.22 finns också på Yle Arenan.

Hör eller läs Klaus Törnudd berätta om sina föräldrars tragiska brott som ledde till en livstidsdom i fängelse:

Diplomaten Klaus Törnudd: Ryssarna tog redan vad de ville ha av oss - Spela upp på Arenan