Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Landslagsmålvakten Lukas Hradecky är Årets Åbobo: "Jag är otroligt stolt över att alltid få återvända till Åbo och kalla staden mitt hem"

Lukas Hradecky räddar en boll.
Bildtext Hradeckys familj bor fortfarande i Åbo och han besöker ofta staden under sina semestrar.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

Hradecky vann den årliga omröstningen i tävlingen Årets Åbobo överlägset med 36 procent av rösterna. På andra plats kom restaurangägaren Khaled Azizi, medan influeraren Joalin Loukamaa knep tredjeplatsen.

Tävlingen avgörs genom att Åboborna själva får rösta på ett antal kandidater. I årets omröstning kammade Hradecky hem ungefär en tredjedel av alla röster. Allt som allt deltog 21 149 Åbobor i omröstningen.

Lukas Hradecky, som är uppväxt i Runosbacken i Åbo, är målvakt i Finlands herrlandslag i fotboll. Hradecky vaktade stolparna under EM-slutspelet i somras, och skrev tillsammans med resten av landslaget sporthistoria när herrarna för första gången deltog i ett stort internationellt fotbollsmästerskap.

Lukas Hradecky är tacksam och rörd över utnämningen.

 – Helt otroligt, vilket privilegium och framför allt vilken ära att få den här efterlängtade titeln! Runosbacken var ett säkert ställe att växa upp på, från en liten pojke till en vuxen man. En del av mig kommer alltid att finnas kvar i Runosbacken, och jag kommer nog fortsätta lyfta fram Åbo också i fortsättningen oavsett var i världen jag befinner mig, säger Hradecky i ett pressmeddelande.

Lukas Hradecky joutui keskiviikkona antautumaan kahdesti, kun Karlsruhe pudotti Leverkusenin Saksan cupissa.
Bildtext Arkivbild. Hradecky är en uppskattad spelare i det finska herrlandslaget i fotboll.
Bild: All Over Press

Hradecky vill också berömma sina medspelare och riktar många tack till alla som har röstat.

– Tack till alla jag spelade med på gården där hemma, till alla vänner på och utanför planen, till busschaufförerna på linje 18, och till alla Åbobor! Ni får den här Åbobon att tro på sina drömmar, och jag är otroligt stolt över att alltid få återvända till Åbo och kalla staden mitt hem.

En konstgräsplan som byggs just nu i Hradeckys gamla hemtrakter i Runosbacken kommer att uppkallas efter honom, skriver Åbo stad i pressmeddelandet.

Hradeckys familj bor fortfarande i Åbo och han besöker ofta staden under sina semestrar.

Omröstningen ordnas av Turun Sanomat, Radio Auran Aallot, Yle Turku och Åbo stad. Utmärkelsen Årets Åbobo har delats ut sedan 1985. Bland listan på tidigare vinnare hittar vi bland andra Michael Monroe, Lola Odusoga, Jethro Rostedt och hästen Kiss My Turku. Ifjol vann artisten Ressu Redford priset.