Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kalle Koljonen på träningsläger med regerande OS-mästaren och regerande världsmästaren: "Det är svårt att hitta bättre träningssällskap i världen"

Från 2022
Uppdaterad 27.01.2022 11:28.
 Kalle Koljonen.
Bildtext Kalle Koljonen får träna med sin baneman från OS i Tokyo.
Bild: Sergey Dolzhenko / EPA / AOP

Kalle Koljonen vann inte FM-guld i fjol, men i övrigt har karriären tagit några steg framåt under det gångna året. Senaste beviset? Att han blev inbjuden på träningsläger till Dubai av självaste OS-mästaren Viktor Axelsen.

Förra våren överraskade Kalle Koljonen alla genom att vinna EM-brons i herrsingel i badminton. Det var första gången som en finländare vinner en individuell stortävlingsmedalj.

I semifinalen i Kiev blev grenlegendaren Viktor Axelsen för svår, och den reslige dansken satte också stopp för Koljonens framfart i OS i Tokyo. Hur som helst: en OS-biljett är ett kvitto på att du är en duktig spelare, och dessutom vann Koljonen en match i gruppspelet innan han förlorade mot den "omöjlige" Axelsen som sedermera vann OS-guld.

Under coronapandemin har det varit lite si och med tävlandet: de flesta tävlingarna har inhiberats, och efter OS i juli har Koljonen bara spelat fyra turneringar, varav en var lag-VM-tävlingen Sudirman Cup på hemmaplan i höstas. Sedan följde Dutch Open och VM i Spanien samt Indiska öppna i början av året.

I Nederländerna blev det två matchsegrar och i Indien en. I VM i december i spanska Huelva vann Koljonen sin första match men förlorade dessvärre redan i andra omgången mot nederländaren Mark Caljouw, som de facto också är på plats i Dubai.

Hur som helst har 27-åringen gjort många saker rätt – annars hade nog Axelsen inte valt att bjuda just honom för att träna tillsammans i Dubai.

Njuter av träningsförhållandena

– Det är helt fantastiskt att få träna med världens två bästa spelare, och några andra europeiska toppspelare, säger Koljonen för Yle Sporten.

Utöver OS-mästaren Axelsen är den nybakta världsmästaren i herrsingel, Loh Kean Yew från Singapore, med på träningslägret.

– Kvaliteten på träningarna håller världsklass från början till slut, och det är exakt vad jag ville ha av det här lägret. Det är svårt att hitta bättre träningssällskap i världen, säger Koljonen och syftar på det faktum att han får träna dagligen med världens två kanske bästa spelare.

Hur kom det sig att just du blev bjuden med?

– Viktor Axelsen frågade mig i mitten av december om jag vill komma och träna till Dubai i januari. Jag blev förstås ganska tagen av att en spelare av hans kaliber frågar mig och träna. Jag vet inte exakt varför just jag valdes, men jag har fått bra resultat under de gångna nio månaderna och spelat många jämna matcher mot spelare i topp-20.

"Måste orka köra fullt"

Ibland har det blivit seger, ibland förlust, men av allt att döma har Koljonen imponerat – både som spelare och som person – på Axelsen som då och då tränar i Dubai i Förenade Arabemiraten när det är längre pauser mellan tävlingarna. Vilket det av förståeliga skäl varit gott om under de gångna två åren.

Hurdant är det att träna med absoluta världsstjärnor?

– Tempot är något helt annat med dem och slagen måste vara av yttersta kvalitet om man vill hållas med. Ett lite heller sämre slag och de dödar bollen direkt.

Koljonen anslöt sig till träningslägret i mitten av januari och kör nu sin andra vecka, den sista.

– Måste orka köra varje träning för fullt så kanske man blir bjuden hit på nytt, säger Koljonen som i dagsläget är 60:e på världsrankinglistan. OS-mästaren Axelsen är etta, världsmästaren Loh tolva.

De övriga tre som deltagit på träningslägret är Nederländernas Mark Caljouw (25:e på världsrankinglistan) och Joran Kweekel (92:a) samt Irlands Nhat Nguyen (41:a).

– Fortfarande kan man smajla efter ännu en tung träning. Låt oss se om leendet hålls hela veckan till slut. Älskar intensiteten och kvaliteten som vi har här, hälsar Koljonen på sitt Instagram-konto.

Diskussion om artikeln