Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nu ska besluten i välfärdsområdet fattas: "Jag är jätteglad att vi har en bra botten som vi kan bygga vidare på"

Kvinna i munskydd utomhus framför sjukhus.
Bildtext Marina Kinnunen konstaterar att Österbottens välfärdsområde ligger steget före många andra områden, men även i Österbotten har fullmäktige ett stort arbete framför sig.
Bild: Anna Wikman / Yle

Ledamöterna har valts till välfärdsområdenas fullmäktigen och arbetet med att utforma servicen i områdena kan börja. I Österbotten ligger man steget före många andra områden.

I Österbotten körde välfärdsområdet igång sin verksamhet redan vid årsskiftet och strukturerna för området samt fullmäktiges arbete är ganska långt klara. De nyinvalda ledamötena kan således direkt från början ta itu med svåra frågor.

– Många ledamöter har redan varit med under de två åren som vi diskuterat hur vi vill ha det i Österbotten. Det är jätteviktigt, säger Marina Kinnunen, direktör för samkommunen Österbottens välfärdsområde.

– De andra områdena kommer inte att hinna diskutera så mycket som vi har gjort under de här åren. Jag är jätteglad att vi har en bra botten som vi kan bygga vidare på.

Enligt Kinnunen har man haft mycket nytta av att ha påbörjat arbetet tidigare än andra. Men hon påpekar ändå att fullmäktige har många stora beslut att fatta även i Österbotten.

I februari ska det ordnas två olika introduktionsmöten för ledamötena och i mars börjar själva fullmäktigearbetet. Och det kommer att vara fullt ös direkt från början. Bland annat ska beslut om ett nytt patient- och klientdatasystem fattas så snabbt som möjligt.

– Vi kommer att behöva åtminstone tre fullmäktigemöten nu under våren, så att vi får alla beslut som vi behöver gjorda före sommaren, konstaterar Kinnunen.

Röstdrottningen förväntar sig mycket jobb

En som ser framemot att inleda fullmäktigearbetet är röstdrottningen Johanna Borg från Närpes. Hon ställde upp för SFP och fick knappa 1 500 röster.

– Jag var väldigt överraskad om jag ska vara ärlig. Jag hade inte tänkt mig så här många röster. Jag hade en liten förhoppning om att komma in i fullmäktige, men något sådant här hade jag inte förväntat mig.

– Jag förväntar mig att det blir mycket jobb, speciellt så här i början då man ska sätta sig in i allting. Det är klart att det finns lagtexter man ska utgå ifrån, men i övrigt behöver vi bygga upp det här tillsammans riktigt från början.

En kvinna med mörkt hår står utomhus.
Bildtext Johanna Borg överraskades av antalet röster hon fick i välfärdsområdesvalet.
Bild: Juho Teir / Yle

Till vardags jobbar hon som sjukskötare på Vasa centralsjukhus och är därmed bra insatt i vårdfrågor.

– Jag tror ingen kan veta allt, men jag tror att jag personligen har en ganska bra utgångspunkt. Jag är sjukskötare och jag kan det här med vård och omsorg. Förstås har jag vissa frågor som jag behöver sätta mig mer in i och det tänker jag också göra.

Hon är också glad att många andra kandidater med erfarenhet från vårdsektorn tog sig in i fullmäktige.

– Jag tycker det är väldigt viktigt och det är väldigt lyckat att man inte har stängt ut någon med den nya lagstiftningen. Att man inte är jävig, utan man är valbar till organen även om man arbetar åt området. Jag tror att den sakkunskapen är väldigt viktig.

– Dock ska inte alla ledamöter vara vård- och omsorgspersonal utan det behöver motsvara samhället. Det är en bra sak, då har man olika infallsvinklar.

Borg: SFP ska inte köra över någon

Precis som Marina Kinnunen är även Borg av den åsikten att man har stor nytta av att Österbottens välfärdsområde redan planerats i flera år.

– Vi har sett att det har krävt ganska lång tid att få det här uppstartat. Jag vill inte tänka på hur det skulle vara att göra det här arbetet bara under det här året eller under tio månader som resten av Finland egentligen har på sig.

– Jag tycker att det var väldigt lyckat med facit i hand. Dessutom har vi när vi utformat den här frivilliga samkommunen utgått från nationella riktlinjer så att det ska gå att anpassa enkelt till de bestämmelser som kommer.

En kvinna med långt mörkt hår står intill ett stort fönster.
Bildtext Samarbete är viktigt när besluten ska fattas, säger Johanna Borg.
Bild: Juho Teir / Yle

Då det gäller fullmäktigearbetet tror hon inte att SFP:s dominans i fullmäktige leder till problem. Partiet kan i princip styra och ställa som de vill i och med att de har enkel majoritet i fullmäktige, men Borg betonar vikten av samarbete.

– SFP ska inte köra över någon. Vi är ett parti som kan och vill samarbeta. Det är den här helhetsbilden som är viktig. Det ska finnas bra vård och omsorg för alla människor, alla områden i hela Österbotten.

– Det gäller att samarbeta inom partiet, med kommunerna och resten av samhället och med andra partier.