Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Så här ser och hör du OS i Peking på svenska – ishockeyn direkt på Yle X3M

Ishockeymatch mellan FInland och Tjeckien.
Bildtext Michelle Karvinens och de övriga Damlejonens framfart kan du lyssna på direkt på X3M.
Bild: Emil Hansson

Sändningar tävlingsdagen igenom på TV2 och Yle Arenan, ishockeyreferat på Yle X3M och allt du behöver veta på svenska.yle.fi/sporten. Här hittar du Yles utbud från vinter-OS i Peking i ett nötskal.

Vinter-OS 2022 är här – och Yle sänder rubbet. På TV2 och Arenan kan du följa med alla de viktigaste tävlingarna direkt, också på svenska.

Discovery äger sändningsrättigheterna men har ingått ett samarbetsavtal med Yle, som får sända alla grenar förutom ishockey på tv. Discovery har ensamrätt på hockeyn på tv, men Yle sänder alla Finlands matcher samt finalerna direkt i radio på Yle X3M (lyssna på X3M på Arenan här).

– Jag är glad över det breda utbud vi har. Speciellt roligt är det att vi är tillbaka med sport på X3M. Jag hör verkligen fram emot ishockeyn i X3M, säger Yle Sportens sportchef Johan Portin.

Invigningen på Pekings nationalstadion – även bekant som Fågelboet – äger rum fredagen den 4 februari, men OS tjuvstartar med curling redan två dagar innan. Tävlingarna avslutas 20.2 Se hela programmet här och Yles sändningar här!

Blåvita medaljgrenar under vanlig kontorstid

Tävlingarna kör igång omkring klockan 3 på natten finländsk tid och avrundas klockan 18. Tidsskillnaden till Peking är sex timmar.

Av de stora finländska grenarna tävlar längdåkarna mellan klockan 9 och 16, medan majoriteten av de blåvita ishockeymatcherna börjar antingen klockan 6.10, 10.40 eller 15.10.

TV2 är Yles officiella OS-kanal och bjuder på olympiskt innehåll hela tävlingsdagen igenom. På Arenan har Yle rätt att sända två grenar samtidigt och den absoluta merparten kommenteras på svenska.

Varje OS-dag sammanfattas i ett magasinprogram på finska på TV2 mellan klockan 17 och 18. Samma program sänds också i repris klockan 21.

På svenska.yle.fi/sporten hittar du allt du behöver veta om och kring OS. Du kan följa med en liverapportering, läsa intervjuer, analyser och kolumner, samt se höjdpunkterna i videoform.

Tävlingarna är fördelade på tre ställen. I centrala Peking avgörs isgrenarna curling, hastighetsåkning på skridsko, ishockey, konståkning och short track samt snowboardens och freestylens big air.

De alpina grenarna och kälkåkningen går av stapeln i Yanqing knappa 100 kilometer norrut från Peking, och ytterligare knappa 100 kilometer bort i Zhangjiakou avgörs sedan backhoppning, längdåkning, nordisk kombination och skidskytte samt resten av snowboard- och freestylegrenarna.

Kommentatorer på svenska

Alpint: Kristian Karlsson och expertkommentator Marcus Sandell

Backhoppning: Mikael Oivo

Curling: Bror-Erik Wallenius

Freestyle: Micky Westerlund

Hastighetsåkning på skridskor: Leif Lampenius

Invigning och avslutning: Marianne Nyman och Leif Lampenius

Ishockey, damer (radio): Mattias Simonsen

Ishockey, herrar (radio): Christoffer Herberts

Konståkning: Marianne Nyman

Kälkåkning: Martin Lundberg m.fl.

Längdskidåkning: Chriso Vuojärvi och expertkommentator Matias Strandvall

Nordisk kombination: Mikael Oivo och expertkommentator Matias Strandvall

Short track: Leif Lampenius

Skidskytte: Magnus Eklöv

Snowboard: Axel Thelen