Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Färre barn och unga lånar böcker i Sjundeå och Raseborg under pandemin – utlåningen bland alla västnylänningar håller ändå på att stiga

Barn läser böcker.
Bildtext Antalet barn- och ungdomsböcker som lånats ut i biblioteken i Raseborg och Sjundeå har ökat under 2021, men är inte på samma nivå som före coronapandemin. Arkivbild.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Det lånades mera böcker och annat material i de västnyländska biblioteken 2021 än året innan, men det beror på att dörrarna till biblioteken var stängda några månader 2020. Färre barn- och ungdomsböcker har lånats under pandemin i Sjundeå och Raseborg.

I Sjundeå lånades över 40 700 böcker i fjol. Det första coronaåret 2020 lånades drygt 34 800 böcker ut i Sjundeå, men då var biblioteket stängt i nästan två månader och hade begränsade öppettider i sex veckor.

Informatiker Aino Mykrä är glad över att lånesiffrorna ökade år 2021 även om coronapandemin fortsatte.

“Men lånesiffrorna för 2021 är ännu inte i samma storlek som de var år 2019, då lånades 42 720 böcker ut”, skriver Aino Mykrä i ett mejl till Yle Västnyland.

E-böckerna populära i Sjundeå

Användningen av Sjundeå biblioteks e-material ökade under den tid biblioteket var stängt 2020.

“Under hela 2020 ökade till exempel utlåningen av e-böcker med 50 procent i jämförelse med år 2019”.

Om man tittar lite närmare på utlåningen i Sjundeå under fjolåret så lånades drygt 30 500 finskspråkiga böcker och över 9 700 svenskspråkiga böcker. Av dem var drygt 22 500 barn- och ungdomsböcker.

Folk kom också till Sjundeå bibliotek för att till exempel låna video- och musikinspelningar (1 500 och 220 utlåningar) och ljudböcker (370).

Flytt till nya skolkomplexet

Biblioteket i Sjundeå flyttar till det nya skolkomplexet i augusti 2022. Där finns svenska och finska skolor, förskolor, ungdomslokalen Walkers, arbetsverkstaden Strem och familjcentralen.

“Jag tror att utlåningen kommer att öka efter flytten”, skriver Mykrä.

Skolor och daghem lånade inte många bokpaket i Raseborg

I Raseborg lånade biblioteken ut drygt 249 100 böcker, filmer, musik och så vidare i fjol. E-materialet har inte räknats in i den här siffran. År 2020 var motsvarande siffra lite över 233 000.

Både i Sjundeå och Raseborg märker man att coronapandemin gjort att färre böcker som är riktade till barn och unga har lånats ut.

ett stort bord fullt med böcker. I bakgrunden mera böcker i bokhyllor.
Bildtext Det har inte alltid varit möjligt att besöka biblioteket i Ekenäs på grund av restriktioner, men biblioteket jobbar på att nå kunderna ändå. Arkivbild.
Bild: Yle / Christoffer Westerlund

Heidi Enberg, bibliotekschef i Raseborg, konstaterar att skol- och daghemsgrupper inte fick besöka biblioteken under en lång period i fjol. Därför hade de inte möjlighet att låna i samma utsträckning som normalt.

Raseborgs bibliotek försökte hitta en lösning på det, skriver Heidi Enberg i ett mejl.

“Vi erbjöd skolor och daghem att be om bokpaket, men det utnyttjades inte i samma grad som då barnen kan komma till biblioteket och låna böcker.”

Ingen bokbuss = färre lån

Raseborgs bibliotek gjorde en enkät förra våren bland dem som använder bokbussen och frågade bland annat om läsningen minskat då bussen inte var tillgänglig.

“Femtioen procent svarade att läsningen minskat då bokbussen inte var i gång. Majoriteten av bokbussens användare är barn.”

Biblioteket försöker trots allt upprätthålla läsningen och Raseborg utvecklade en ny tjänst i fjol; läsinspiratörstjänsten. Med hjälp av tjänsten försöker biblioteken hjälpa dem som har svårt att hitta läsning, speciellt då besökarna inte själva fick gå runt och botanisera i hyllorna på grund av restriktionerna.

Biblioteket tar också sociala medier till hjälp för att nå ut till läsarna.

“Närvaron på sociala medier är viktig, så att vi syns och påminner alla om vår existens trots restriktioner.“

Färre barn och familjer i biblioteket i Sjundeå

I Sjundeå är utlåningen bland barn och ungdomar ännu inte lika stor som före pandemin. År 2019 lånades över 24 800 barn- och ungdomsböcker ut. År 2020 sjönk siffran till drygt 18 800, för att stiga år 2021.

Aino Mykrä är inte säker, men hon och andra tjänstemän i biblioteket upplever att antalet barn och familjer som besöker biblioteket har minskat under pandemin.

Biblioteket försöker påverka utlåningen till exempel genom att ordna evenemang så som författarbesök, sagostunder, läsecirklar och bokprat.

“Under pandemitiden har det ibland inte varit möjligt att ordna evenemang i biblioteket. Dessutom beror det på personalresurserna och ekonomin hur många tillställningar vi kan ha i biblioteket.”

Flera lånar böcker i Ingå och Hangö

Även i Ingå ökade antalet utlånade böcker 2021: då lånades mera än 54 900 böcker ut. 2020 var utlåningen av böcker drygt 45 500. Om man räknar in allt material som lånades ut i biblioteket i fjol så uppgår siffran till 63 400.

I Hangö var den totala utlåningen i biblioteket på hemorten över 88 000 i fjol. Det innebär allt från böcker, till filmer och musik samt pussel, idrottsredskap, symaskiner med mera.

Ett bibliotek med många bokhyllor och böcker fotograferat uppifrån.
Bildtext Även i Hangö, så som i de andra västnyländska biblioteken, ökade utlåningen 2021 efter ett sämre år 2020. Arkivbild.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Om vi tittar lite närmare på siffrorna så lånade Hangö bibliotek ut drygt 78 500 böcker och ljudböcker i fjol.

Det här är bättre siffror än 2020 som var ett annorlunda år på grund av strängare restriktioner. Då lånades 74 200 böcker och ljudböcker via biblioteket.

Jeff Kinney pop i Lojo

Så ännu till Lojo där utlåningen var nästan 13 procent bättre 2021 än 2020. I fjol noterade biblioteket totalt 698 400 lån, i den här siffran finns inte fjärrlån och e-böcker.

Här är de tre mest utlånade böckerna i Lojo inom fyra olika kategorier:

Skönlitteratur för vuxna

 • Enni Mustonen: Näkijä

 • Camilla Läckberg: Naiset vailla armoa

 • Tiina Martikainen: Pahan kintereillä

Biografier och facklitteratur för vuxna

 • Barack Obama: Luvattu maa

 • Ulla-Maija Paavilainen: Suurin niistä on rakkaus: Kirsti Paakkasen tarina

 • Aino Huilaja: Pakumatkalla

Skönlitteratur och bilderböcker för barn

 • Jyri Paretskoi: Shell's Angels

 • Aino Havukainen: Tatu ja Patu: Kovaa menoa kiskoilla

 • Jeff Kinney: Neropatin päiväkirja 2: Isoveli isottelee (författarens böcker är populära, Kinney har också platserna 6-10 bland de tio mest utlånade böckerna i den här kategorin)

Facklitteratur för barn

 • Megan Miller: Minecraft: Mestarirakentaja

 • Aino Havukainen: Tatu ja Patu, syömään!

 • Katriina Kauppila: Pieni pelkojen kirja

Även i Sjundeå är böckerna om Tatu och Patu populära, de är de mest utlånade böckerna.