Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryssland: Svaren från väst ignorerade våra viktigaste krav men dialogen kan fortsätta

Från 2022
En man i glasögon står framför en rad mikrofoner.
Bildtext Utrikesminister Sergej Lavrov är Rysslands främsta representant i säkerhetsdialogen med väst.
Bild: Russian State Duma/TASS/All Over

Ryssland reagerade på torsdagen både avvisande och avvaktande på de västliga svaren på Rysslands säkerhetskrav i Europa.

Ryssland uttryckte både besvikelse och försiktig optimism då talesmän kommenterade de västliga svaren på Rysslands säkerhetskrav på torsdagen.

USA och Nato överlät på onsdagen de skriftliga svar som Ryssland krävt.

Både utrikesminister Sergej Lavrov och president Vladimir Putins talesman Dmitrij Peskov sa att de västliga svaren inte beaktade Rysslands främsta krav, det vill säga garantier för att Nato inte ska utvidgas ytterligare.

– Man kan inte säga att våra ståndpunkter beaktades, sa Peskov.

– Det gavs inget positivt svar på den främsta frågan, formulerade sig Lavrov.

Lavrov sa i alla fall att de övriga västliga svaren gav möjlighet till fortsatt dialog.

Enligt Peskov studeras de västliga svaren nu av president Putin och det är Putin som fattar beslut om Rysslands nästa steg.

Lavrov antydde samtidigt att de västliga svaren kan komma att publiceras inom kort. Ingendera parten har gett några detaljer om innehållet.

Ryska trupper i Georgien och Moldavien lyfts upp av Nato

USA och Nato vidhöll emellertid på onsdagen att principen om att alla länder självständigt ska kunna besluta om sina säkerhetsarrangemang inte är förhandlingsbar.

Västalliansen lyfte samtidigt fram den ryska militära närvaron i Moldavien och Georgien, förutom i Ukraina och krävde att Ryssland drar tillbaka sina trupper därifrån.

Ryssland har trupper sedan länge i den moldaviska utbrytarregionen Transnistrien samt i de georgiska utbrytarregionerna Abchasien och Sydossetien.

– Vi vill att Ryssland drar sina trupper ur Ukraina, Georgien och Moldavien eftersom Ryssland inte har ländernas tillåtelse att vara där, sa Natochefen Jens Stoltenberg.