Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

ÅUCS Fyrsjukhus öppnar sina dörrar i februari – tar emot patienter från stort upptagningsområde

Från 2022
ÅUCS Fyrsjukhus börjar ta emot patienter och kunder i februari - Spela upp på Arenan

Många sjukvårdstjänster som ÅUCS står för kommer att finnas i den moderna byggnaden som utstrålar skärgårdsanda. På sjukhusets åtta våningar ska bland annat föderskor och barnpatienter vårdas.

Projektet har tagit över tio år att få klart, och enligt sjukhusdirektören Petri Virolainen kommer de moderna utrymmena att stödja verksamheten när sjukhuset nu börjar ta emot patienter från hela Egentliga Finland samt regionerna Satakunta och Vasa.

Hela andra våningen finns till för mottagningar och avdelningar för barn och ungdomar. Jouren för barn och ungdom inleder verksamheten i det nya sjukhuset den 8 februari.

Mural i fyrsjukhuset ÅUCS
Bildtext Trivseln betonades då Fyrsjukhuset planerades.
Bild: Pontus Nyqvist / Yle

Tanken är att hela familjen får och kan vara tillsammans under hela den tid som barnet vårdas på sjukhuset. I alla patientrum finns ett öppningsbart sängskåp för en förälder, och på avdelningen finns också särskilda utrymmen för lek och avkoppling.

Läkaren Heikki Lukkarinen, som är ledare för barn- och ungdomskliniken, berättar i ett pressmeddelande att man har satsat mycket på trivseln när man har planerat utrymmena.

Nära samarbete mellan avdelningar

Förlossningsjouren inleder sin verksamhet i Fyrsjukhuset den 10 februari, och slås samtidigt ihop med intensivavdelningen för nyfödda som nu kommer att finnas på samma våning.

Mamma och barn får nu återhämta sig tillsammans, också om den nyfödda är en prematur bebis, berättar ledaren för kvinnoklinikens verksamhetsområde Kaarin Mäkikallio i pressmeddelandet. I prematuravdelningens åtta rum kan också mammorna skötas om efter förlossningen.

Väggmålning av en säl i fyrsjukhuset ÅUCS
Bildtext Inredningen i Fyrsjukhuset har inspirerats av skärgården.
Bild: Pontus Nyqvist / Yle

I Fyrsjukhusets sjätte våning finns mottagningarna för patienter med gynekologiska sjukdomar, den gynekologiska bäddavdelningen och moderskapsrådgivningen.

På den sjunde våningen vårdas patienter med sjukdomar i huvud- och halsområdet, exempelvis cancer, svåra infektioner och ansiktsskador.

Också kliniken för mun- och käksjukdomar flyttar till Fyrsjukhusets sjunde våning. Vid tandmottagningen, som sköter om många barnpatienter, hoppas man nu kunna dra nytta av ett tätt samarbete med barn- och ungdomskliniken i samma byggnad.

Diskussion om artikeln