Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

En man attackerade polisen då han ombads skruva ner volymen – dömdes till villkorligt fängelse

Från 2022
En polis som håller på att klä på sig uniformen.
Bildtext Polisens påhälsning i en lägnehet slutade illa. Bilden är en arkivbild och har inget samband med brottet i texten.
Bild: Sami Takkinen / Yle

En man från Raseborg har dömts till villkorligt fängelse samt böter efter att ha gjort våldsamt motstånd mot ordningsmakten och brutit mot skjutvapenlagen.

Domen som utfärdats av Västra Nylands tingsrätt fick sin upprinnelse då en granne i ett flervåningshus i Raseborg tillkallade polisen, då det spelades hög musik från en annan lägenhet hela natten.

Försökte skada polisen och fly in i lägenheten

När poliserna anlände vid femtiden på morgonen hördes musiken tydligt.

Patrullen ringde på dörren och efter en stund öppnade en sömndrucken man. Polisen bad mannen skruva ner volymen, men mannen blev snabbt aggressiv och försökte dra igen dörren.

Den manliga polisen i patrullen satte då foten emellan, vilket lägenhetsinnehavaren reagerade på med att försöka dra in den kvinnliga polisen samtidigt som han försökte stänga ute hennes kollega.

Tumultet ledde till att polisen tvingades fälla mannen till golvet och sätta handfängsel på honom. Efteråt upptäckte båda poliserna skador som de fått under handgemänget.

Skjutvapen i klädskåpet

Efter att situationen lugnat sig och poliserna kollade att det inte fanns andra i lägenheten, fick de syn på ett skjutvapen i en skrubb som stod öppen. De beslagtog vapnet eftersom mannen saknade licens för det.

Mannens vittnesmål om det skedda avvek från polisernas. Han sade bland annat att musiken inte var på så hög volym att den störde, att det inte var någon annan hemma i huset och att han inte var berusad, utan endast druckit några öl.

Dessutom hävdade han att poliserna ville bryta sig in för att rota igenom lådor och skåp.

Tingsrätten trodde på polisen

Tingsrätten fann målsägandens berättelse osannolik med tanke på att en granne larmade patrullen på plats för att be mannen skruva ner volymen och mot bakgrund av polisernas skildring av skeendet som bestyrktes av deras skador.

Tingsrätten har dömt mannen till villkorligt fängelse på fem månader för våldsamt motstånd mot tjänsteman samt brott mot skjutvapenlagen.

Dessutom skall han betala böter på 150 och 250 euro för sveda och värk åt båda poliserna samt ersätta staten för olika avgifter på sammanlagt cirka 210 euro. Staten beslagtar vapnet tillsvidare.