Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Hemmahoppet Barty klar för final i Australiska öppna – har chans att bryta lång förbannelse

Från 2022
Uppdaterad 27.01.2022 14:42.
Ashleigh Barty klar för final i Melbourne.
Bildtext Ashleigh Barty klar för final i Melbourne.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Mellan 1922 och 1978 vann australiska damer vart och vart annat år damsingeln i Australian Open i tennis, men sedan dess har titlarna gått till andra länders spelare. Nu har Ashleigh Barty chansen att sätta punkt på en över 40 år lång mästerskapstorka.

Världsettan och förstaseedade Ashleigh Barty är klar för final i Australian Open i tennis. Till hemmapublikens stora glädje besegrade hon USA:s Madison Keys på torsdagen.

Och inte bara besegrade, utan formligen utklassade: Bartys segersiffror skrevs 6–1, 6–3 på 62 minuter.

Finalplatsen är den 25-åriga Bartys första i Grand Slam-turneringen i hemlandet.

Bartys final satte punkt för en 42 år lång svit utan finalplatser i damsingel (Wendy Turnbull, 1980) – nästa mål är att avsluta en annan, ännu längre svit: Chris O'Neil är den senaste australiensiskan att vinna damsingeln i Melbourne, och året var 1978.

– Jag är verkligt glad över att jag lyckats spela min bästa tennis här. Jag får kämpa om mästerskapet inför hemmapubliken vilket är otroligt fint. Jag spelade jättebra i dag, sade Barty i intervjun strax efter matchen.

Första finalen för Collins

Barty har som sagt aldrig vunnit Australiska öppna, men däremot nog både Franska öppna 2019 och Wimbledon i fjol.

I finalen möter hon Danielle Collins från USA. Collins besegrade polskan Iga Swiatek med 2–0 i set (6–4, 6–1) i sin semifinal.

Lördagens final i Melbourne blir den första i grand slam-sammanhang för 28-åriga Collins.

Turneringen har varit framgångsrik i allmänhet för hemmaspelarna.

Herrdubbelfinalen är helaustraliensisk med oseedade Nick Kyrgios och Thanasi Kokkinakis på ena sidan nätet och tillika oseedade Matthew Ebden och Max Purcell på andra sidan.

I mixeddubbel spelar Australiens Jaimee Fourlis och Jason Kubler om mästerskapet – i finalen möter de Frankrikes Kristina Mladenovic och Kroatiens Ivan Dodig.

I herrsingel kom Alex de Minaur längst av hemmanationens spelare. Han nådde åttondelsfinal, det vill säga en plats de 16 bästa.

Diskussion om artikeln