Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Ville blev sparkad och spottad i ansiktet på bussen – han ringde nödnumret men polisen kom aldrig

Svenska texten på en ny polisbil
Bildtext Enligt polisen fanns inga skäl att komma till platsen eftersom de misstänkta gärningsmännen inte längre syntes till.
Bild: Kenneth Mattila / Yle

Ville Kuusenoja blev sparkad och spottad i ansiktet. En av männen som spottade på honom sade sig vara coronasmittad. Kuusenoja ringde nödcentralen. Men polisen kom aldrig till platsen.

En fredagskväll efter midnatt sitter Ville Kuusenoja i bussen på väg hem från jobbet.

Några rader i från honom sitter ett gäng män och lyssnar på musik med hög volym från sina telefoner.

En kvinna som sitter mitt emot Kuusenoja viftar med sina hörlurar och frågar männen om de behöver låna dem eftersom alla i bussen inte ska behöva lyssna på deras musik.

Spottar i ansiktet och säger sig vara coronasmittad

Männen jävlas med kvinnan. Kuusenoja säger då till dem att hon har helt rätt och att alla inte kan lyssna på musik utan hörlurar i bussen.

En av männen svarar då Kuusenoja "som jag skulle bry mig", varpå Kuusenoja säger "jag antar att du inte gör det".

Kvinnan stiger sedan av bussen. En av männen börjar då prata med Kuusenoja.

Han svänger om och mannen spottar honom i ansiktet och säger att han är coronasmittad.

Stiger av på samma hållplats

Efter det hotar Kuusenoja med att ringa nödcentralen, vilket inte verkar störa mannen.

Han ringer nödnumret och männen kommer då närmare honom. En sitter på bänkraden framför, en annan bakom och den tredje mitt emot. Linjen till nödcentralen är öppen och Kuusenoja berättar vad som händer.

När det är dags för honom att stiga av bussen meddelar männen att de stiger av på samma hållplats.

Passagerare i en buss.
Bildtext Arkivbild. Ville Kuusenoja satt i bussen på väg hem när händelsen ägde rum.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Riktar spark mot benet

Innan de stiger av tar en av männen tag i en stång i bussen och riktar en spark mot Kuusenoja. Samtidigt spottar han honom i ansiktet.

Sparken träffar honom i benet, men orsakar ingen större skada.

Kuusenoja väntar en stund innan han stiger av och ser att männen går i väg från busshållplatsen. Men han vet inte om de väntar på honom bakom en buske eller snöhög i närheten.

Nödcentralen meddelar honom att en polisbil tillkallas.

"Krävs alltid att någonting ska hända först"

En stund senare ringer polisen honom och meddelar att man inte hinner komma. Enligt Kuusenoja frågar polisen om han ser männen, vilket han inte gör från busshållplatsen.

– Skulle jag ha blivit misshandlad utanför bussen hade polisen säkert kommit till platsen, men det krävs alltid att någonting ska hända först. Jag vill förstås inte att det ska hända, säger han.

Nu hände inget utan Kuusenoja gick hem från busshållplatsen utan att möta männen igen.

"Icke-brådskande uppdrag"

Enligt polisen har ärendet av nödcentralen klassificerats som ett B-uppdrag, det vill säga ett icke-brådskande uppdrag.

– Det betyder att det inte är ett pågående brott och gärningsmännen är inte på platsen. Ett brott håller inte heller på att ske. Det är därför inget brådskande uppdrag för polisen, säger kommissarie Patrik Karlsson vid Helsingforspolisens ledningscentral.

Karlsson har inget med ärendet att göra utan har bekantat sig med det efter att Svenska Yle tog kontakt.

"Polisen gör en helhetsbedömning"

– Jag vet inte exakt vad som har sagts under telefonsamtalen med nödcentralen och polisen. Men polisen ringde och gav anvisningar om att han ska ringa 112 om han ser gärningsmännen. Patrullen beslöt då att deras fysiska närvaro inte behövs på platsen. Jag vet inte var den närmaste polisbilen fanns vid tidpunkten, säger Karlsson.

Att polisen anser att man kan ringa 112 på nytt kan vara en klen tröst om det skulle ha gått så att gärningsmännen hade väntat och misshandlat honom.

– Det är spekulationer. Polisen gör en helhetsbedömning. I det här fallet gick det 10-15 minuter utan att gärningsmännen syntes till. Liknande bedömningar görs dagligen, behövs polisen på plats eller räcker det med anvisningar per telefon?

"Räckte med anvisningar per telefon"

Enligt Karlsson kan polisen komma till platsen i motsvarande situationer bland annat om det handlar om ett pågående brott, gärningsmännen är i närheten eller om ett brott kommer att ske.

– Det finns flera orsaker till att polisen bedömer att man kan komma till platsen, men i det här fallet har polisen fått tillräckligt med information och det har gått tillräckligt med tid sedan händelsen. Därför räckte det med anvisningar per telefon, säger Karlsson.

Är det en resursfråga eller handlar det om att polisen väljer att inte reagera på alla larmsamtal?

– Det är inte specifikt en resursfråga. Förstås kunde polisen fara på alla uppdrag om det fanns oändligt med resurser. Men det är inte möjligt och därför bedömer polisen att det i vissa fall inte är ändamålsenligt att åka till platsen om det går att ge anvisningar per telefon.

"Känns som mer besvär än nytta att göra polisanmälan"

Kuusenoja tycker inte det tjänar något till att göra en polisanmälan om händelsen.

– Först fundera jag på att göra en anmälan, men jag har hört hur det oftast går. Den läggs i en hög med en miljon andra och leder ingen vart. Det här prioriteras inte och det räcker sannolikt länge innan någon ens tar tag i den.

– Knappast lägger polisen så mycket jobb på ärendet att man går igenom övervakningskameror i bussen för att få reda på gärningsmännens identitet. Det känns som att det är mer besvär än nytta att göra polisanmälan, säger Kuusenoja.