Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Norska skidskyttarna ändrade planerna och tar privatflyg från Italien – "nervpirrande" och "obehaglig" väntan bland de norska längdåkarna

Från 2022
Uppdaterad 27.01.2022 14:37.
Therese Johaug i spåret i Ruka.
Bildtext Therese Johaug och de andra norska längdåkarna oroar sig för coronasmittan som tagit sig in i truppen.
Bild: Tomi Hänninen

På onsdagen stod det klart att coronasmittan tagit sig in i Norges skidlandslag. Nu väntar resten av laget med spänning på hur det går med OS-resan. En obeskrivlig situation, säger Therese Johaug. Samtidigt har skidskyttarna beslutat att ta privatflyg hem.

Först visade det sig att den norska tränaren Arild Monsen blivit smittad, och sedan att både Heidi Weng och Anne Kjersti Kalvå smittats av coronaviruset.

"Det senaste dygnet har varit av den tuffa typen. Det känns helt overkligt att snubbla på målsnöret. I det stora hela är det bara ett OS, men det tar nog någon dag att svälja det här." skrev Anne Kjersti Kalvå på onsdagskvällen på sociala medier.

Norska landslagstruppen är nu kvar i Seiser Alm och lever i spänning. Längdåkarna väntar på nya testresultat, och flera av dem har under torsdagen uttryckt sin oro för pressen.

En obeskrivlig situation medger Therese Johaug, med bara en dryg vecka kvar till start i OS för längdåkarna.

– Det är svårt att finna tröstande ord i ett sådant här sammanhang. Det är bara att vara närvarande, stötta och visa omsorg, säger Johaug till norska TV2.

– Vi har liksom gjort allt vi kunnat. Vi har levt avskärmat och tagit till alla försiktighetsåtgärder, men vi klarar inte av att styra över allting, fortsätter hon.

Väntar på testsvar

Åkarna ska nu testas varje dag. Det senaste testet togs på torsdagsmorgonen då längdåkarna fått stiga upp tidigare än normalt på grund av coronatestet. Nu väntar åkarna på svar.

Obehagligt säger Johaug – nervpirrande kompar Lotta Udnes Weng.

– Det är nervpirrande. Som att vänta på svar på examen. Klarar du det, eller klarar du det inte? säger Lotta Udnes Weng till NRK.

Hon är inte allt för överraskad att någon blev smittad, och tycker precis som Johaug att de bästa de nu kan göra är att stödja alla inblandade.

– Det är på sitt vis oroande, men det är inte så chockerande att någon fick det. Viruset sprider sig som en löpeld, säger hon och menar vidare att de extra coronatesten bidrar med ytterligare ett stressmoment.

Skidskyttarna med privatflyg till Norge

För tillfället är det oklart när längdåkarna kommer att kunna flyga hem från Italien, och vidare till Kina. Längdlandslagets situation har ändå fått de norska skidskyttarna att agera och ta till ytterligare försiktighetsåtgärder.

Marte Olsbu Røiseland och Tiril Eckhoff ändrade först sina planer på att åka reguljärflyg till Norge i dag, och kommer i stället att åka privatflyg hem från Italien, skriver norska TV2.

Senare kom beskedet att hela skidskyttelandslaget reser med privatflyg. Resten av truppen kommer flyga hem från Italien på måndag och sedan direkt vidare till Kina.

Det var inte aktuellt att ta några som helst risker nu, säger Johannes Thingnes Bø till TV2 och får medhåll av landslagschefen Per Arne Botnan.

– Det är på resan som chansen för att bli smittad är störst. Nu får vi minimerat den risken, säger Botnan

Diskussion om artikeln