Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vägupphandling för batterifabriksområdet måste göras om

Från 2022
Skiss över ett möjligt batterifabriksområde på Långskogens industriområde i Vasa.
Bildtext Skiss på hur det kunde se ut på GigaVasa-området.
Bild: Vasa stad

Upphandlingen för två vägar och kommunalteknik som ska byggas på batterifabriksområdet i Vasa görs om. Orsaken är att kostnaderna för när man måste göra en EU-upphandling överskrids.

Samhällsbyggnadsutskottet i Korsholm behandlade frågan på onsdag kväll. Enligt föredragningslistan skulle man välja entreprenör för vägarna Produktionsvägen och Logistikleden som ska byggas på batterifabriksområdet.

Byggandet sker på både Korsholms och Vasas område och det hela är således ett gemensamt projekt.

Men ärendet drogs tillbaka eftersom det visat sig att offerterna överskrider gränsvärdet för när en upphandling på EU-nivå måste göras. Upphandlingen gjordes nationellt.

- Kalkylen var att en EU-upphandling inte skulle behövas. Men när offerterna kom såg man att gränsvärdet överskrids. Så för att undvika besvär ska man göra om upphandlingen i rätt forum, säger Kenth Nedergård (SFP), ordförande för samhällsbyggnadsutskottet.

Projektingenjör Jan-Ove Ingo på Vasa stad bekräftar att upphandlingen ska göras om. När man gjorde den första upphandlingen hade man inte räknat med att projektet skulle kosta så mycket.

- När den publicerats som en nationell upphandling men borde ha varit en EU-upphandling så kan man som beställare inte göra annat än att göra om. En ny upphandling borde vara ute redan under dagens lopp, säger Ingo.

EU-gränsvärdet för byggentreprenader är 5 382 000 euro.

Ingo bedömer att det här fördröjer projektet i en och en halv månad. Tanken är att asfaltering och färdigställandet av vägarna ska ske sommaren 2023.

Diskussion om artikeln