Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Krista Kiurus vikarie är utsedd: Aki Lindén tar över ministerposten så gott som genast

Uppdaterad 27.01.2022 21:15.
Aki LIndén.
Bildtext Aki Lindén sköter uppdraget som familje- och omsorgsminister fram till hösten.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Det blir Aki Lindén som vikarierar Krista Kiuru som familje- och omsorgsminister under Kiurus föräldraledighet. Han inleder arbetet så gott som genast, Kiuru blir föräldraledig på tisdag och återvänder till jobbet i höst.

Det blir riksdagsledamot Aki Lindén ska vara vikarie för social- och hälsovårdsminister Krista Kiuru under hennes föräldraledighet.

Kiuru har meddelat att hon är sjukledig tills hon blir föräldraledig på tisdag. Riksdagsledamot Hanna Sarkkinen (VF) kommer att vikariera Kiuru i några dagar tills Aki Lindén svärs in, nästa vecka eller veckan efter det.

Aki Lindén får mycket jobb - Spela upp på Arenan

Lindén: "Den här epidemin är inte förbi"

Socialdemokraterna har behandlat valet av Lindén genom partistyrelsen i morse och riksdagsgruppen efter det, utgående från partiordförande och statsminister Sanna Marins förslag. Det slutliga valet förrättades på ett extrainsatt partifullmäktigemöte som inleddes klockan 16.30 i dag.

Sanna Marin inledde pressträffen efter valet med att tacka Krista Kiuru för hennes jobb under ministertiden hittills och att meddela att Lindén var ett självklart val och också hade fullt stöd av riksdagsgruppen.

– Lindén är en riktig socialdemokratisk kämpe som fört flera viktiga social- och hälsovårdsfrågor framåt för oss, säger Sanna Marin.

Aki Lindén säger att han har mycket jobb framför sig.

– Coronatiden är på inget vis förbi, och social- och hälsovårdsreformen är i ett intensivt byggnadsskede efter valet.

Svenska Yle frågar Aki Lindén hur han ser på coronapolitiken den närmaste tiden.

– Vi är på någon slags platå. För en månad sedan låg omkring 250 på sjukhus och nu är de nästan 700. Men på intensivvården har patienterna minskat och det är mycket bra.

Jag tror det är möjligt att lindra vissa restriktioner, men inte för fort

― Aki Lindén

– Nu är vi i en sådan situation att man ska vara mycket klok med vad man gör. Jag tror det är möjligt att lindra vissa restriktioner, men inte för fort, för den här epidemin är inte förbi ännu, inte ens toppen av den. Det kan ta två–tre veckor eller kanske längre.

Andra namn som det spekulerades om inför valet var bland annat arbetsminister Tuula Haatainen och riksdagsledamot Kristiina Salonen som är viceordförande för riksdagsgruppen.

Aki Lindén, 69, har en lång karriär inom social- och hälsovård

Aki Lindén blev precis röstkung i välfärdsområdesvalet: med 7 703 röster var det bara röstdrottning Li Andersson som hade fler i hela landet.

Lindén är riksdagsledamot sedan 2019, och fullmäktigeledamot i Åbo sedan 2021. Han satt också i Åbo fullmäktige 1977-1997, först Demokratiska Förbundet för Finlands Folk och sedan 1994 som medlem i SDP.

Största delen av hans karriär har ändå handlat om social- och hälsovårdsuppdrag. Lindén är läkare och var chef för Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt 2001-2010 och efter det vd för Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS 2010-2018.

Som vd för HUS uttalade han sig flera gånger kritiskt om den version av social- och hälsovårdsreform som Sipiläregeringen planerade under de åren.

Kiuru är föräldraledig till hösten

Krista Kiuru har skött familje- och omsorgsministerposten sedan regeringen Rinne tillträdde i juni 2019. Hon har haft en central roll i hanteringen av coronapandemin.

Krista Kiuru lämnar ett presspodium utomhus och går in i Ständerhuset.
Bildtext Krista Kiuru har meddelat att hon återvänder till jobbet i höst.
Bild: Lehtikuva

Det var strax före jul Kiuru i en intervju för Me Naiset gick ut med att hon väntar barn. Beräknad nedkomst är i mars och hon väntas återgå till jobbet som minister i höst.

Krista Kiuru är för tillfället sjukledig, och sjukledigheten fortsätter tills hon inleder föräldraledigheten tisdagen den 1 februari, nästa vecka, skriver Krista Kiuru på Twitter.