Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

"Mitt barn har värk i ena knäet varje kväll, ska jag vara orolig?" Barnläkaren svarade på lyssnarnas frågor

Från 2022
Hos barn är knölar på halsen oftast ofarliga
Bildtext Erik Qvist har lång erfarenhet som barnläkare.
Bild: Yle/Jyrki Valkama

Växtvärk känns sällan i bara ena benet. Toddlers diarrhea är jobbig men håller inte på för evigt. RS-virus har liknande symptom som vid astma. De är plock bland svaren som barnläkaren Erik Qvist gav på lyssnarnas frågor.

I Yle Vega lät vi lyssnarna skicka in frågor gällande barns hälsa, sjukdomar och symptom. Hela sändningen kan du höra via ljudfilen. Men här kan du läsa några svar som barnläkaren gav.

Barnläkare Erik Qvist svarar på lyssnarnas frågor

49:45

Ont i knäet i flera år

Barnet har ont i knäet (alltid samma knä) emellanåt, speciellt vid läggdags. Detta har pågått i flera år. Ska man vara orolig eller är det bara växtvärk? Detta stör inte barnet dagtid just alls. Barnet är nu 7 år.

Erik Qvist säger att många barn har växtvärk i benen och att man inte är på det klara vad växtvärk egentligen beror på.

Typiskt för växtvärk är att den är diffus och att den förekommer symmetriskt. Värken kan vara i ena benet ena kvällen och andra kvällen i det andra benet.

Växtvärk kan vara svår och många vuxna minns smärtan från barndomen.

– Det handlar om att kroppen "inte riktigt hänger med" då barnet växer, och det kan till och med uppstå små inflammationer i benet då det växer.

Vanlig växtvärk känns vanligtvis inte dagtid, utan på kvällen och natten.

sjukt barn ligger i sängen
Bild: Family Veldman

Qvist ger rådet att om värken alltid är på samma ställe då borde saken kollas upp hos läkare. I första hand tas det då en röntgenbild för att kolla att det inte finns något avvikande i benet.

Han säger också att en svullen eller varm led inte hör ihop med vanlig växtvärk.

En svullen eller varm led hör inte ihop med växtvärk

Kronisk diarré hos barn i lekåldern

Toddlers diarrhea, när ska det gå över? Varför får barn toddlers diarrhea? Frågar en trött mamma som ofta får ungen hemskickad från dagis på grund av diarré, trots att han har det hela tiden.

Toddler betyder barn i lekåldern på engelska, och åkomman handlar alltså om kroniskt lös mage.

– Det är inte en sjukdom, det är mera ett fysiologiskt fenomen som ofta hänger ihop den kolhydratrika diet som barn i den åldern har, säger Erik Qvist.

Han påminner om att tillståndet är helt ofarligt. Men då symptomen hållit på en tid är det skäl att undersöka barnet så att det inte ligger någon sjukdom bakom.

Åkomman kan besvära till och med några år men går vanligtvis om av sig själv

Typiskt för ett barn med toddlers diarrhea är att barnet övrigt är symptomfritt och piggt.

Åkomman kan besvära till och med några år men går vanligtvis om av sig själv.

– Det är klart de är känsliga på dagis att skicka hem ett barn med diarré, eftersom magsjukor smittar lätt bland dagisbarnen.

Qvist säger att man kan begära ett intyg av läkare att det handlar om en diarré som inte smittar, och ge det till dagispersonalen. Då borde det inte leda till att barnet skickas hem hela tiden.

Mamma håller baby mot sitt bröst.

"RS-viruset gjorde så vår bebis knappt fick luft"

Min sexmånaders bebis hade RS-virus vid fyra månaders ålder. Efter det har han haft andningssvårigheter. En barnläkare röntgade hans lungor och tittade även med kamera i näsa och hals utan att hitta något. Under en resa till Sverige under jul besökte vi barnakuten igen (fast då i Sverige) för att vår bebis knappt fick luft. Den svenska barnläkaren gav diagnosen förkylningsastma och vi fick en plan med oss tillbaka till Finland och två olika inhalatorer. Ventolin och en orange med kortison. Tillbaka i Finland så skrattade bara vår finska barnläkare åt det här och sa att svenskarna alltid ska hitta enkla lösningar men själv hade han ingen bättre idé. Är förkylningsastma verkligen så osannolikt att vår bebis har, som den här läkaren säger, eller ska jag lyssna på den svenska läkaren? Inhalatorerna fungerar hur som.

Qvist säger att förkylningsastma/infektionsastma är rätt så vanligt. Luftrören hos små barn är väldigt små och olika infektioner och slemansamlingar i luftvägarna ger lättare andningsbesvär än hos ett större barn.

Symptomen vid förkylningsastma är liknande som vid astma; utandningsproblem, andtäppa, hosta och till och med syrebrist.

RS är ett virus som ger svåra andningsproblem för spädbarn, men det finns också andra virus som ger likadana besvär.

RS är ett virus som ger svåra andningsproblem för spädbarn, men det finns också andra virus som ger likadana besvär.

– Den behandling som den svenska läkaren gav är den behandling man ger, men man brukar vanligtvis inte ge en behandlande medicin genast vid första RS-infektionen, säger Erik Qvist. Vanligtvis gör man det efter 3–4 infektioner.

Då barnet blir äldre har man möjlighet att undersöka lungorna med regelrätta astmaundersökningar (maskinellt och då man kan se andningskurvor), och då har man en bättre diagnostikmöjlighet.

Bland spädbarn är man tvungen att behandla enligt symptomen.

– Så båda läkarna har rätt. De här sakerna sköts i princip lika både i Sverige och i Finland, säger Erik Qvist.