Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Stor besvikelse i Kotka då UPM valde Rotterdam för sin miljardfabrik – SFP:are: "Vi känner oss förstås väldigt nedslagna"

Från 2022
Uppdaterad 27.01.2022 16:40.
johan bardy
Bildtext Staden beklagar UPM:s beslut om att rata Kotka, säger Johan Bardy.
Bild: Privat

Överrumplad, överraskad – det är väldigt beklagligt. Så reagerar Johan Bardy (SFP), fullmäktigeledamot och medlem av stadsstyrelsen i Kotka, på nyheten om att skogsbolaget UPM inte placerar sin nya biobränslefabrik i Kotka.

I stället föll UPM:s val av placeringsort för miljardsatsningen på Rotterdam i Nederländerna.

Bardy intygar att Kotka har gjort allt staden kunnat för att få anläggningen dit.

- Vi har förberett investeringen för UPM under en längre tid. Vi har deltagit i planeringen och förberett platsen där anläggningen skulle placeras i hamnen i Kotka. Staden har placerat flera miljoner euro i grundarbeten i hamnen. Logistiskt sett ligger området förmånligt till samband med den övriga hamnverksamheten, säger Bardy.

Stor satsning för Kotka stad

Staden hade reserverat 30 hektar för anläggningen och satsat 8 miljoner euro.

- För Kotka är det en betydande satsning, det är helt klart. Men, redan då investeringsbeslutet fattades, konstaterade man att om man inte får UPM:s anläggning så kan området användas för annan industriell verksamhet. Det finns hugade, så vi får se.

Bardy säger att han nog har en viss förståelse för UPM:s beslut att välja Rotterdam. Det är saker som Kotka inte har kunnat påverka - bland annat en pågående blockad mot UPM i hamnen - och gamla konflikter mellan statsledning och bolaget.

Strejker och gammalt groll kan spöka i bakgrunden

Bardy konstaterar att UPM:s produkter just nu drabbas av en blockad i hamnen i Kotka. Det handlar om Bil- och transportarbetarförbundets AKT:s stödstrejk för Pappersförbundet, som har lagt ner arbetet vid UPM:s fabriker i hela landet.

- Nog kan ju det här ha påverkat UPM:s beslut. Korttida arbetskonflikter kan ha sin bakgrund i attityder som sitter djupare, och som kan påverka verksamheten på längre sikt. UPM:s beslut är ju inte kortsiktigt utan tar sikte på framtiden. Det här skulle ha varit en investering i framtidens miljövänliga produkter.

Tyvärr slutar det så här för Kotkas del, säger Johan Bardy.

Bardy funderar också på om konflikten mellan statsminister Sanna Marin och UPM kan ha påverkat bolagets beslut att välja Nederländerna och Rotterdam. Marin kritiserade i hårda ordalag UPM:s ledning då bolaget lade ner pappersfabriken Kaipola i Jämsä sommaren 2020.

- Det kan ha bidragit till det här men det är något jag och vi inte känner till, men vi känner oss förstås väldigt nedslagna för att det gick så här.

Diskussion om artikeln