Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kimi Räikkönen konfunderad över stora populariteten – att hålla fast vid rätt attityd avgörande för långa karriären: "Det som är normalt för mig kanske inte är det för andra"

Från 2022
Uppdaterad 27.01.2022 16:48.
Kimi Räikkönen vinkar åt publiken.
Bild: EPA-EFE / All Over Press

Kimi Räikkönen var alltid sig själv och gjorde som han ville. Det var avgörande för att han skulle lyckas i formel 1 men samtidigt kan han inte förstå varför han blev så populär. Kanske för att jag alltid är udda eller konstig, säger han till Motorsport.

Kimi Räikkönen blev en stor favorit bland fansen under sina långa karriär i formel 1. Hans framgångar på banan och attityd utanför gjorde honom älskad av miljontals anhängare över hela världen.

Men själv kan Räikkönen inte riktigt förstå det stora intresset kring hans person. Det säger han i en intervju för Motorsport.

– Jag vet inte varför de gillar mig. Kanske för att jag är som jag är, alltid udda eller konstig eller vad man vill kalla det.

– Det är normalt för mig, men kanske inte för alla andra. Men jag har nästan hela tiden gjort det på mina egna villkor, säger Räikkönen.

Kimi Räikkönen omringad av fans.
Bildtext Räikkönen var en av de mest populära förarna.
Bild: ullstein bild - Melzer/ All Over Press

Ville inte vara någon annan

Räikkönen anser att det var avgörande att hålla fast vid en attityd som kändes rätt, snarare än att försöka vara någon som han egentligen inte är.

– I början var det svårare eftersom de försöker sätta en på plats, men om man inte gör det så ger de upp med att försöka ändra på dig. Det är lättare för dem att säga att det är bäst att låta honom göra som han vill.

– Jag är glad att jag tog den här kampen i början. Man kan kanske vara en sån person som andra vill en kort tid, men i längden är det inte bra eller hälsosamt, säger han.

Räikkönen levererade en del klassiska citat under sina nästan 20 år i formel 1, men det mest uppmärksammade är från Abu Dhabi 2012.

Under tävlingen surnade Räikkönen till på sin ingenjör och utbrast "Just leave me alone, I know what to do". Finländaren vill inte minnas det med lika stor entusiasm som fansen.

– Nej, men vi vann tävlingen och de som var där vet vad som faktiskt hände. Det är lätt att göra en stor sak av det. Att vinna ett lopp är en lång process från fredag till söndag. Jag har inga speciella känslor kring det, säger han.

Nya jobbet klart

Efter att Räikkönen avslutat sin aktiva karriär kommer han nu att börja jobba som stallchef inom motorcross. Hans eget stall Ice1 Racing blir nu ett fabrikstall som heter Kawasaki Racing Team.

– Det är ingen hemlighet att motorcross har varit en av mina stora passioner i livet. Det här stallet är inte en hobby, det är seriöst och vi strävar efter att bli så bra som möjligt.

– När jag avslutat min egen karriär får jag mer tid för det här projektet. Jag kommer inte att jobba med vardagliga saker utan det blir mer med strategi. Vi är alla väldigt nöjda över att Kawasaki valt oss som fabriksteam, säger Räikkönen i ett pressmeddelande.

Räikkönen kommer att jobba sida vid sida med Antti Pyrhönen.

Diskussion om artikeln