Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

"Det är fint att vi får ta del av traditioner och fira lite" – gymnasier i Raseborg får ordna penkis

Uppdaterad 28.01.2022 09:45.
Abiturienter från Karis-Billnäs gymnasium firar penkis
Bildtext Inga tankar på att inte få ordna penkis i februari 2019 och inte en tanke på en pandemi. Här en arkivbild från Karis-Billnäs gymnasium.
Bild: Monica Slotte

Gymnasierna i Raseborg får ordna penkis den 10 februari. Abiturienterna Matilda Smedslund och Julia Rehnström känner sig lättade även om de inte hinner planera så mycket innan de firar sista dagen i Ekenäs gymnasium.

Det känns jätteroligt, säger Julia Rehnström som planerar frukosten som abiturienterna har med lärarkåren torsdagen den 10 februari.

– Det är fint att vi får ta del av traditioner och fira lite.

Abiturienterna har studerat med restriktioner i olika grad under nästan hela gymnasietiden. Men även om coronapandemin inte är över så får de nu ordna frukost och program ute och i små grupper i klassrummen i Ekenäs gymnasium.

Åker lastbil med restriktioner

Abiturienterna får också åka lastbil, men de måste ha munskydd och visir, de får inte ropa abi, abi, abi och inte heller kasta godis till dem som ser på längs gatorna i Ekenäs.

Det är en liten besvikelse att inte få ropa och kasta godis, säger Julia Rehnström som ändå är tacksam att få åka lastbil.

Huvudsaken är att vi får ha penkis, säger Julia Rehnström i Ekenäs gymnasium - Spela upp på Arenan

Matilda Smedslund berättar att abiturienterna planerar att banda in abi, abi, abi och sända ropen via högtalare då de åker lastbil.

– Det går säkert att få en bra stämning då vi får vara med varandra. Året innan fick de inte ordna penkis, så jag tycker det är positivt att få åka lastbil även med restriktioner.

Nu måste abiturienterna hinna hyra en lastbil och få lov av polisen att åka på flaket.

Lärt sig mycket av pandemin

Både Julia Rehnström och Matilda Smedslund konstaterar att det är svårt att planera då man aldrig vet vilka direktiv som gäller i framtiden. Samtidigt har de lärt sig mycket av coronapandemin.

– Man har lärt sig att ha plan b och c, säger Julia Rehnström, man måste se på olika alternativ så man kan hitta lösningar om det inte går som man tänkte från början.

Coronapandemin har egentligen lärt oss att acceptera och gå vidare, säger Matilda Smedslund - Spela upp på Arenan

Även Matilda Smedslund anser att det är positivt att kunna se saker ur nya perspektiv.

– Den här tiden har egentligen lärt oss att acceptera och gå vidare, det kommer annat roligt i stället.

Show streamas i Karis-Billnäs gymnasium och Karjaan lukio

I Karis-Billnäs gymnasium strävar man efter att abiturienterna ska få en så normal penkis som möjligt under rådande omständigheter, skriver rektor Esbjörn Hägerstedt i ett mejl till Yle Västnyland.

"Det har de förtjänat då hela gymnasietiden har präglats av corona."

I Karis-Billnäs gymnasium brukar abiturienterna visa en show för årskurserna 7-9, men i år streamas showen till klassrummen i stället. De får också åka lastbil med samma begränsningar som i Ekenäs gymnasium.

I Karjaan lukio ordnas en show som är cirka en timme på penkisdagen, men det är enbart studerande från gymnasiet på plats. Showen streamas för niorna som ser den i sina klassrum.

Därefter ordnas kanske korta besök i grupper på skolgårdarna för klasserna i ettan till nian.

Gamlas dans efter studentskrivningarna

Gamlas dans för tvåorna i gymnasiet skjuts på framtiden i Karis-Billnäs gymnasium.

I Ekenäs gymnasium är planen att dansen arrangeras fredagen den 29 april med uppvisning både på dagen och på kvällen, samt festmiddag.

I Karjaan lukio ordnas också gamlas dans efter studentskrivningarna. Gymnasiet vet ännu inte exakt datum, men det blir i april eller maj.