Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Italien lyckas inte välja president – parlamentet har röstat fyra gånger

Omröstning i Italien
Bildtext Fjärde omgången vid omröstningen i parlamentet om en ny president i Italien misslyckades.
Bild: Lehtikuva

Det fjärde försöket att välja en ny president i Italien har misslyckats.

Den fjärde omgången gav parlamentsledamöter och regionala representanter en möjlighet att välja president med enkel majoritet.

Det största antalet röster – över 160 – gick till den avgående presidenten Sergio Mattarella, men antalet röster räckte inte till. Han är 80 år gammal och har upprepade gånger sagt att han inte kommer att sitta ytterligare en mandatperiod.

Den populära premiärministern Mario Draghi har erbjudit sig att ställa upp som presidentkandidat, men flera partier är rädda för att utse honom eftersom det kunde leda till en regeringskris, nyval och instabil ledning.

Det finns partier som inte är villiga att riskera en kris genom att välja premiärminister Mario Draghi, men de har inte heller kunnat komma överens om en alternativ kandidat.

Högerblocket avstod från att rösta och mittenvänstern röstade blankt i parlamentets omröstning vilket förlänger osäkerheten kring ledarskapet i Italien.

Nu hoppas man på en överenskommelse under en femte omgång på fredag.

Premiärminister Mario Draghi – den före detta chefen för Europeiska centralbanken – har lett regeringen sedan februari 2021.

Presidenten är en ceremoniell figur i Italien, men har stor makt i samband med politiska kriser – något som inte är ovanligt i Italien.

Källa: AFP