Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Norges krisplan inför OS – chartrar flyg för skidåkarna: "Det måste bara lösas"

Johannes Hösflot Kläbo och Emil Iversen.
Bild: EPA/SRDJAN SUKI

Efter coronafallen i den norska skidtruppen skippar man nu alla planer på att flyga reguljärt från träningslägret till Peking. Dam- och herrtrupperna kommer också att åka med skilda flyg till OS, rapporter NRK.

I dag var det tänkt att det norska skidlandslaget skulle ha satt sig på flyget från Oslo till Peking, men den planen kastades omkull efter de bekräftade coronafallen.

Landslaget tvingades snabbt tänka om, och nu har man utarbetat en ny krisplan. Man skrotar alla tankar på reguljärplan och väljer i stället chartrade plan om åkarna släpps ur karantän nästa vecka, rapporterar NRK.

– Herrarna flyger charter till Norge från Verona den 30 januari. Sedan flyger de med ett charterplan som norska OS-truppen har den 31 januari.

– Damerna flyger den 1 februari från Zurich i Schweiz. Det är ett charterflyg som går direkt till Kina, säger landslagschefen Espen Bjervig.

Enligt NRK:s uppgifter kommer de nya researrangemangen att kosta ungefär 300 000 norska kronor.

– Vi har inte vågat räkna på det än, det måste bara lösas, säger Bjervig.

Trupperna ska inte blandas

Både herr- och damlandslaget är fortfarande kvar på lägret i italienska Seiser Alm, och då man väl reser mot Kina vill man inte blanda trupperna.

– Det finns många okända faktorer och man vet inte vad som ska hända. Upplägget för herrarna förutsätter att det inte blir några fler positiva fall. För damerna är det smidigt då det går charterflyg varje dag från Zürich mellan 1 och 4 februari, säger Bjervig.

Att använda charterflyg har funnits på bordet tidigare men den planen blev ännu mer konkret då sprinttränaren Arild Monsen reste hem från träningslägret i söndags.

– Vi fick feedback att det var mycket folk på flyget och då började vi genast titta på alternativ. Och då vi fick fler fall kunde vi inte längre flyga reguljärt, säger Bjervig.